NEWS
Ljekarna

Najava događanja iz Porečkog pučkog učilišta

poup-logo-v
11.10.2021. 13:39; ; Početna / Obavijesti / Najava događanja iz Porečkog pučkog učilišta

Kino

četvrtak, 14.10.2021. , petak, 15.10.2021. i  subota, 16.10.2021. u 18.00 

VENOM 2 – kat 12
izvorno ime: Venom: Let There Be Carnage
redatelj: Andy Serkis  ŽANR: akcija, triler
uloge: Tom Hardy, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham, Woody Harrelson
trajanje: 97 min 

sadržaj: Tom Hardy vraća se na veliko platno kao ubojiti zaštitnik Venom, jedan od najvećih i najkompleksnijih MARVEL-ovih likova. U režiji Andyja Serkisa u filmu glume i Michelle Williams, Naomie Harris te Woody Harrelson u ulozi negativca Cletusa Kasadya / Carnagea.

četvrtak, 14.10.2021., petak, 15.10.2021. i subota, 16.10.2021. u 20.00 

ZA SMRT NEMA VREMENA – kat 12
izvorno ime: No Time To Die
redatelj: Cary Joji Fukunaga
žanr: akcija

uloga: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Naomie Harris, Jeffrey Wright, Christoph Waltz, Ralph Fiennes
trajanje: 163 min 

sadržaj: Jedna od najdugovječnijih filmskih franšiza u povijesti filma dobiva nastavak jer se tajni agent James Bond vraća na veliko filmsko platno. Karizmatičnog agenta britanske tajne službe MI6, kodnog naziva 007, portretirat će Daniel Craig, što će mu biti peta uloga tajnog agenta.

Bond je napustio aktivnu službu no njegova „penzija“ je kratkog vijeka. Dugogodišnji prijatelj iz CIA-e Felix Leiter od njega traži pomoć u borbi protiv misterioznog zločinca naoružanog opasnom novom tehnologijom.

Snimanje novog filma odvijalo se na lokacijama u Londonu, Italiji, Jamajci te Norveškoj. Producenti filma izrazili su svoje zadovoljstvo s činjenicom da se Bond vraća na Jamajku, na mjesto na kojem je Fleming stvorio legendarnog agenta.

Novi film o Bondu, 25. po redu, režira Cary Joji Fukunaga, scenarij pišu Neal Purvis, Robert Wade, Scott Z. Burns, Phoebe Waller-Bridge i Fukunaga. Pored Craig-a u ponovljenim ulogama vraćaju se i Ralph Fiennes, Naomie Harris, Rory Kinnear, Léa Seydoux, Ben Whishaw i Jeffrey Wright, a nova lica koja će se pojaviti u špijunskoj kampanji uključuju Rami Malek, Ana de Armas, Dali Benssalah, David Dencik, Lashana Lynch i Billy Magnussen. 

Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je na blagajni Učilišta ili preko internetskog rezervacijskog sustava: www.rezervacije-poup.hr.

Likovna djelatnost

Photo Graz selection IV
skupna izložba  fotografija
KULTURNA UDRUGA ŠTAJERSKE
Otvorenje u četvrtak, 14.10.2021. u 19 sati
Galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: 14.10. 2021. – 31.10. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom  od 10 do 12 i 16 do 20 sati
nedjeljama i državnim blagdanima zatvoreno

Graz, drugi najveći austrijski grad i glavni grad pokrajine Štajerske, razvio se od 1950-ih godina, puno brže nego glavni grad Beč, u mjesto produkcije i komunikacije progresivne fotografske umjetnosti i tom tradicijom stvorio bogato plodno tlo za razvoj suvremene fotografije. Protagonisti tog vremena značajno su pridonijeli pozicioniranju fotografije kao umjetničkog medija u Austriji, stvarajući važne ustanove i šireći utjecaj na mlađe generacije polaznika fotografskih škola u Grazu.

Štajerski fotografski bijenale kontinuirano se bavi prezentacijiom i promocijom aktualne fotografske scene u Grazu i Štajerskoj. Svojim doprinosom od 254 aktivna fotografska umjetnika foto Graz 020 predstavlja višestruki uvid u štajersku fotografsku scenu. Izložba Foto Graz izbor IV prikazuje 26 umjetničkih pozicija.

    Odabir fotografija uključuje scenske slike, studije prirode, uličnu fotografiju i portrete. Radovi se bave aktualnim, društveno relevantnim pitanjima,  društvom, kulturom i politikom, ali također otvaraju pristup individualnim, egzistencijalnim temama. Između ostalog, ispituju aspekte prolaznosti ljepote te percepciju i prikaz stvarnosti. Propituje se uloga i mogućnost medija fotografije. Od analogne c/b fotografije, fotograma sve do algoritamski utemeljene reprezentacije otvara se prostor različitim fotografskim tehnikama. Oko 60 slikovnih djela nudi uvid u fotografske radove umjetnika rođenih između 1940. i 2000. u Štajerskoj, uključujući međunarodno aktivne osobnosti i fotografe iz akademskog i amaterskog miljea.

umjetnici:

an.thon, Mikhail Begak, Tom Biela, Lena Feitl, G.R.A.M., Hubert Hasler, Herman Herzele, Matthias Jäger, Heiko Kienleitner, Markus Krottendorfer, Branko Lenart, Evelyn Loschy, Herve Massard, Gerhard Moderitz, Bernd Oberdorfer, Wolfram Orthacker, Lena Prehal, Roland Renner, Georg Rigerl, Nina Schuiki, Gerhard Skrapits, Monika Tockner, Silke Traunfellner, Lena Trichtel, Rebecca Unz, Karl Zenz

kustos: Gerhard Gross, Kulturvermittlung Steiermark / Kulturna udruga Štajerske

Izložba je ostvarena uz pomoć Kulturne udruge Štajerske te financijsku pomoć grada Graza – upravnog odjela za kulturu, komunikaciju i međunarodne odnose savezne države Štajerske

 

Obrazovna djelatnost 

MALA ŠKOLA CRTANJA – MODELIRANJE LINIJOM

Radionice za mlade i odrasle tijekom studenoga

Voditelj: Valter Černeka, mag.art

Kroz crtež upoznajemo sebe i upoznajemo svijet – pruža nam mogućnost suočavanja s uspjehom i s neuspjehom, stavlja nas u odnos s publikom i gradi promatračke vještine.

Crtež je generator likovnog stvaralaštva, skica koja prethodi izvedbi djela drugih tehnika (mozaik, kiparstvo, scenografija, arhitektura, kostimografija, slikarstvo, ilustracija, grafika itd….). Crtež je univerzalni jezik izražavanja, saveznik i tumač ideja, najbrži nokaut neverbalne komunikacije. Crtež je grafički prikaz koji se bavi umijećem zapažanja.

Program male škole crtanja polazi od konstrukcije crteža, proporcija i odnosa, sklada i ravnoteže, ovladat će kompoziciju i percepciju, potez, liniju, fleku, škaraboč, volumen: svjetlo i sjenu, strukturu i formu, narativni sadržaj i nezaobilazno gradi prostor divljenja.

Radionice za mlade i odrasle održavat će se u razdoblju od 2.11. 2021. do 22.11. 2021. u večernjim satima tijekom radnoga tjedna.

Cijena po polazniku: 650,00 kuna za 12 sati

Prijave su otvorene do 29. listopada 2021.

Ukoliko se prijavite i platite do 22. listopada vrijedi promotivna cijena 500,00 kuna po polazniku (42/sat).

Grupa za srednje škole od 17.00 do 19.00 utorkom i četvrtkom.

Grupa za odrasle od 19.30 do 21.30 utorkom i četvrtkom.

Broj polaznika ograničen je zato osigurajte svoje mjesto u grupama što prije.

Uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka vezanih za održavanje radionica, program započinje u utorak 2. studenoga 2021., a zainteresirani se mogu prijaviti online putem poveznice: https://forms.gle/rdHiPqZZ3DxZZrVQ7

Više informacija zatražite putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 052 887 216.

Valter Černeka, akademski kipar (Pula, 1987). Tijekom srednje škole pohađa razne tečajeve crtanja i kiparstva u Hrvatskoj i Sloveniji, a nakon gimnazije upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji gdje diplomira 2013. godine. Djeluje na području kiparstva, visokog i dubokog tiska te litografije. Vjeruje u izražajnu moć tradicionalnih disciplina koje redovito koristi, tražeći dijalog i implementaciju u društvenom kontekstu. 2014. godine s dvoje kolega osniva udrugu “MIG” posvećenu audiovizualnoj produkciji, likovnom stvaralaštvu i nematerijalnoj kulturi, a zatim nastavlja svoja istraživanja kroz suradnje na različitim područjima (arhitektura, scenografija, ekologija, obrazovanje). 2016. osniva “MOT”, obrt za likovne djelatnosti i tehničke usluge u produkciji izložbi, te stječe iskustvo u međunarodnim institucijama suvremene umjetnosti, što mu omogućuje široku panoramu kritičkog proučavanja jezika umjetnosti. MOT je kroz svoje dosadašnje djelovanje započeo afirmaciju analogne tradicije grafičkog medija uspostavom litografskog atelijera, te inicirao rad na vaninstitucionalnoj umjetničkoj edukaciji kroz niz aktivnosti. U posljednjih je nekoliko godina za Pučko otvoreno učilište u Poreču sproveo dvije radionice i jednu izložbu na temu transformacije krajolika. Živi između Italije i Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email