NEWS
HALF MARATON S

KULTURNO VOLIM TE NEKULTURNO (RED point)

Kod nas je zalazak, ali negdje je i izlazak sunca !
15.09.2013. 10:25; ; Početna / Kolumne ZZZ / RED POINT / KULTURNO VOLIM TE NEKULTURNO (RED point)

Trenutno jedna od najbolje odrađenih marketinških priča je „Oktoberfest na Lanterni“, jer gdje god pogledate izlaze reklame, najave, jinglovi, prodaja aranžmana, kako na netu tako i u tiskanim medijima. Lokalne novine informaciju pretvaraju u promiđbenu poruku, portali to prenose, na radiju već danima pozivaju na događaj, a svi nekako šutimo ili poput mene, kažemo onako manje vrijedno: to je u Lanterni!

Međutim svugdje se poziva u Poreč, u grad sa bogatom kulturnom ali i turističkom tradicijom. Na njemačku pivu,njemačku glazbu i uopće doživljaj njemačkog Oktoberfesta! Toliko o destinaciji.

Turizam ili njegov selektivni dio kulturnog turizma u svakoj svojoj definiciji predviđaju putovanje radi specifičnih doživljaja područja koji se posjećuje. Naravno postoji i oblik manifestacijskog turizma ali koji ipak predviđa neku prepoznatljivost podneblja i tradiciju događaja.

Zaista nemam ništa protiv njemačkog, posebno ne gosta i piva! Čak me ne bi smetalo da se održi takva manifestacija zatvorenog tipa za goste Lanterne i znatiželjne domaće posjetitelje, jer uostalom uvjek smo se trudili pružiti im sve da se osjećaju ugodnije. Međutim otelo se malo dobroj mjeri i ukusu.

Netko se zaigrao na tisućljetnoj tradiciji grada i njegovoj povijesti, na svim onim peharima, cvjetovima i brojnim nagradama koje je ovaj grad godinama ponosno nosio,ugošćujući ljubavlju, osmjehom i svojim proizvodima.

Želja da se poveća broj noćenja je više nego pohvalna jer to uostalom i svi mi želimo. Međutim osmisliti kvalitetan turistički proizvod ovog grada je očito teško. Za marketing smo vidjeli da dobro funkcionira pa bi kao takav prodao baš sve.

Naravno da počinje na isti dan kad i veliki povijesni festival u Gradu, jer i na to smo već naučili, pa je svojevrsno „usklađivanje“ sa destinacijskim projekatima ove godine poprimilo gotovo natjecateljski duh – tko će više u isti dan, a bilo je toga i na istom mjestu!

Da li netko u našem gradu vodi računa o tome? Da li sustav sam sebi radi konkurenciju…..ili „oni uopće ne znaju o čemu se radi.“ Koliko su manifestacije turističkih velikana usklađene sa višegodišnjim razvojnim programima regionalne i gradske turističke zajednice ? Istra je i eno-gastro destinacija, i to su prepoznali čak na CNN-u, Fodor-u i raznoraznim drugim moćnim medijskim kanalima. Zar se ne bi trebala i županijska zajednica oglasiti? Ili je strah veći od priče „Car je gol“?

Hoće li netko stranim vlasnicima, stranim direktorima i marketinškim stručnjacima reći da uz puno toga za pokazati u Poreču i Istri imamo i svoje pivo ! …da nam se ovo baš i ne sviđa i da želimo biti građani svojeg grada, a ne gosti njihova  “resorta” ?

E. Marušić

Print Friendly, PDF & Email