NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Giostra: slavili Štoković i Banić

Natjecatelj
15.09.2013. 10:47; ; Početna / Novosti / Giostra: slavili Štoković i Banić

Ivan Štoković i Ivan Banić slavili su u subotu pobjedu na viteškom turniru Giostra održanom u Poreču. U prvoj utrci natjecalo se 12 konjanika, a pobjedu je s četiri osvojena boda odnio Ivan Štoković, koji je nagrađen zlatnim pladnjem Masgalano. Pravo na sudjelovanje u drugoj utrci i borbu za glavnu nagradu – par kremenjača, dobilo je 8 jahača, a najprecizniji u gađanju mete s osvojena 3 boda bio je Ivan Banić.

Rezultati su to petog po redu viteškog turnira Giostra koji se odvija prema pravilima o viteškom nadmetanju iz 1745. godine. Domaći i strani posjetitelji okupili su se u velikom broju na Peškeri, gdje su sa zanimanjem pratili turnir. Osim publike na tribinama, turnir su pratili i giostranti – kostimirani sudionici Festivala, zajedno s gostima iz Italije, Mađarske i Hrvatske.

Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena. Mastro di Campo Elio Štifanić, povijesnog imena Alvise Sincich, kao glavni sudac pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Gordana Galanta, Zdenka Beličke, Anđelka Lakovića, Luke Pašića, Ivana Banića, Aleša Winklera, Ivana Terlevića, Maria Učkara, Ivana Štokovića, Sameula Štokovića i Zorana Uravića. Njihove interese zastupali su kumovi, koji si i sami često pratili ispravnost sudačkih odluka. Prva utrka započela je željom podestaresse Elizabete Barbaro, a Štoković je s osvojena četiri boda proglašen pobjednikom te nagrađen Masgalanom, kojega mu je predala giostrantica Daliborka Škofić u ulozi podestaresse. U drugoj utrci najsretnije ruke bio giostrant Ivan Banić, koji se s tri boda izborio za par pištolja kremenjača. Nagradu mu je uručio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Publiku su u stanci zabavljali članovi porečke skupine USB, a adrenalin je podignuo nastup mačevaoca iz Monselicea.

Tijekom subote giostranti i njihovi gosti pobrinuli su se za zanimljiv program koji se odvijao na Trgu slobode, u dvorištu Muzeja i iza kule na Peškeri. Plesne koreografije, glazbeni taktovi, modni performansi i zveket mačeva zaokupljali su pažnju publike. Posebno je živo bilo na povijesnom sajmu “Fiera Franca Triduana”, sajmu tradicionalnih proizvoda lokalnih proizvođača i starih zanata, gdje se moglo susresti stare zanatlije: tkalje, metlare, postolare, kovače, sprtare, kamenoklesare ili pak ponijeti sa sobom originalan domaći suvenir.

Giostra se nastavlja u nedjelju otvaranjem sajma u 10 sati, zabavnim programom od 10 do 12 sati i od 18 sati nadalje, a završava svečanom promocijom albuma “Viva la Giostra” s glazbom iz istoimenog mjuzikla, koja će se održati u 20 sati na Trgu slobode.

foto: Dražen Puniš

Nedjelja, 15. 9. 2013.

10:00 – 12:00 h Okrugla kula na Peškeri

Srednjovjekovni tabor

Šatori, vojna oprema, život u taboru, mačevanje

(Compagnia del Lupo passante)

10:00 – 22:00 h Trg slobode i Muzej

Giostra sajam – Fiera franca triduana

Stari zanati i lokalni proizvodi

10:30 – 11:30 h Trg slobode

Plesni i zabavni program

Modna revija, crtice iz života u doba baroka, plesovi

(Društvo prijatelja Giostre)

10:30 – 10:45 h Muzej

Plesni program

(Potkalnički plemenitaši)

10:45 – 11:00 h Muzej

Plesni program

(Oroslavska plemićka mladež)

11:00 – 11:30 h Muzej

Glazbeni program

(OGŠ „Slavko Zlatić“ Poreč)

11:30 – 12:00 h Trg slobode

Radionica mačevanja

(Mačevalački klub Špada)

18:00 – 20:00 h Trg slobode

Plesni i zabavni program

Plesovi, crtice iz života u doba baroka

(Društvo prijatelja Giostre)

18:30 – 19:30 h Muzej

Giostra sajam – Fiera franca triduana

Prezentacija starih zanata

20:00 h Trg slobode

Promocija albuma „Viva la Giostra!“

Izvedba pjesama iz mjuzikla

(Diem Carpe, Društvo prijatelja Giostre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email