NEWS

Iz osn. škole V.Nazora – Vrsar: Suradnja s roditeljima – ključan faktor uspjeha

289320778_5242749795804137_8998297863706874043_n
21.06.2022. 14:11; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Iz osn. škole V.Nazora – Vrsar: Suradnja s roditeljima – ključan faktor uspjeha
Roditelji učenika izvan su odgojno-obrazovnog sustava, no oni itekako obrazuju i odgajaju svoju djecu. U nastavi su dobrodošli i važan su dio odgoja i obrazovanja jer pridonose raznolikosti nastave, životnosti i zanimljivosti. Roditelji u nastavni proces mogu biti pozvani: da prezentiraju svoje zanimanje, pripomognu u radionicama, budu sudionici praktičnih radova, pomognu u organizaciji javnih događaja u školi, prezentiraju svoje hobije, talente, sport…
 
U svojem dugogodišnjem radu, pune 32. g., imala sam dosta gostiju u nastavi među kojima su većina bili roditelji učenika. Svojim dolaskom postizao se efekt iznenađenja tj. motivacija učenika, a učenicima čiji su roditelji bili u nastavi dizalo se samopouzdanje i stvarao osjećaj ponosa. U razrednom ozračju vladala je topla i vesela klima.
Organizacija gostiju u nastavi iziskuje malo više pripreme, jasno postavljene ishode sata i uz pripremu i improvizaciju u nenadanim situacijama, svaki takav sat je uspješan i vrlo učinkovit. Znamo da se lakše i brže pamti ono što privuče našu pažnju, ono što je pozitivno emocionalno obojano, što nas veseli. Zadovoljstvo nakon sata dijele svi sudionici: roditelji, učitelji i djeca.
 
Osim roditelja u nastavi kao gosti uvijek su dobrodošli i djedovi i bake sa svojim iskustvima, starija braća i sestre… svi iz obitelji koji nam mogu pomoći u realizaciji postavljenih ishoda.
 
Jasno je da u nastavi s gostima, učitelj vodi nastavni proces prema svojem planu, on je „kapetan broda i usmjerava brod do sigurne luke“. Metodika rada je u rukama učitelja, no većina roditelja, radeći sa svojom djecom kod kuće, naučila je osnovna načela didaktike : „od poznatog ka nepoznatom, od bližeg ka daljem, od lakšeg ka težem, od konkretnog ka apstraktnom“… i odlično se snalaze u razredu. Svi smo svjedoci koliko su roditelji bili važni kada smo odrađivali online nastavu. Velik dio tereta pao je na njih. Uzajamnim radom i podrškom uspjeli smo prevladati tehnološke poteškoće i odsustvo učitelja, a u tim teškim školskim danima roditelji su učili kako učiti i sami su bili učitelji svojoj djeci. Poželjno je da ih se pozove u nastavu i iskoristi u svrhu osuvremenjivanja nastave. Oni mogu da prezentiraju, pomažu, obrazlažu, odgovaraju na pitanja, praktično rade, sviraju, pripovijedaju… prema prethodnom dogovoru s učiteljem. Takav oblik suradnje stvara bolju i čvršću vezu međusobnog poštivanja na relaciji roditelj-učitelj.
 
U projektu „Mali kuhari“ koji smo odradili u 1. i 2. razredu suradnja s roditeljima bila je ključna za ostvarivanje ishoda projekta. Roditelji su ostvarili sve zadatke koje je učiteljica zamislila, a nisu se zbog online nastave mogli ostvariti u učionici: guljenje, ribanje i rezanje jabuke na polovine i kriške; pečenje božićnih kolačića; bojanje jaja na tradicionalna način; priprema i degustacija salate od mrkve i ukrašavanje blagdanskog stola.
 
Bez podrške roditelja ne bi se mogli ostvariti ni: Dan ružičastih majica (svi u ružičastom); Svjetski dan svjesnosti o autizmu (svi u plavome); Večer matematike; prihvat i podrška učenicima iz Ukrajine; grupna maska maškara; sijanje i sadnje sadnica (zemlja, šljunak, alat za rad); tablično prikazivanje podataka (o turistima u Vrsaru i vrstama plovila u Marini Funtana); kuhanje na radionici (kuhalo na struju – poklon jedne bake); istraživanje i poučavanje o fotografiji…
 
Za realizaciju projekata važna je svekolika suradnja, zato veliko hvala svim roditeljima, kolegama i ravnateljici na podršci.
 
Autorica teksta: Mirela Radoš

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email