NEWS

IstraMet: Vrhunac zime vjerojatno tek stiže idući tjedan, prijeti nam i polarni zrak?

Fn0JVT9X0AIQLFP
01.02.2023. 09:16; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / IstraMet: Vrhunac zime vjerojatno tek stiže idući tjedan, prijeti nam i polarni zrak?

Ušli smo u posljednju trećinu klimatološke zime, a vrijeme će biti primjereno dobu godine. Međutim, ne smijemo isključiti mogućnost kako vrhunac zime tek stiže!

Prema većini prognostičkih modela, idući tjedan bit će osjetno hladniji u odnosu na ove dane. Temperature zraka snizit će se i do 10 °C, a imat ćemo osjećaj prave zime, naročito sredinom tjedna kada bi moglo doći do prodora glavnine hladnog zraka.

Uzrok takvoj situaciji privremeno je jačanje skandinavskog bloka koji će omogućiti žešći prodor hladnog zraka do našeg dijela kontinenta. Pritom je realno očekivati kako će osjetno hladnije vrijeme od prosjeka potrajati barem 3-4 dana, a vjerojatno i puno dulje.

Neki modeli međutim predviđaju dalje pritjecanje hladnog zraka polarnog porijekla, koji bi mogao nastaviti kružiti iznad našeg područja barem 5, a možda i 7 dana. U takvoj situaciji oborine ponovno nije realno očekivati, pošto ako do stvaranja ciklona i dođe one će imati južne putanje.

Bura i suhi led najizglednija je opcija za naše područje, a ako se nastave ovakva predviđanja i u idućim danima očekujte nove objave na portalu. U svakom slučaju valja se pripremiti na vrijeme i razmatrati zaštitu mladih voćaka od niskih temperatura i ostalih toploljubivih kultura.

(Petar Radovan / IM)

Print Friendly, PDF & Email