NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

GONG – Regionalni ured Rijeka

17.01.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG – Regionalni ured Rijeka
395816g_1.gif

medijima-

U Zagrebu, 16. siječnja 2005.

Broj: IP-39/2005

Drugi krug izbora za izbor predsjednika Republike Hrvatske promatra 1000 promatrača GONG-a na biračkim mjestima širom Hrvatske.

Također, 79 mobilnih promatračkih ekipa obilazi biračka mjesta na području svih županija u Rapublici Hrvatskoj, a do 16 sati obišli su ukupno 757 biračka mjesta.

Promatrači GONG-a izbore promatraju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Grazu, Beču, Londonu, Parizu, Den Haagu, Zûrichu, Mostaru i Orašju.

Također, 6 mobilnih ekipa tijekom izbornog dana obilaze biračka mjesta u Bosni i Hercegovini (Bihać, Livno, Tomislavgrad, Neum, Ljubuški, Grude, Posušje, Čitluk, Stolac, Čapljina, Mostar i Široki Brijeg).

GONG svoja opažanja o izbornom procesu temelji na izvještajima promatrača i mobilnih promatračkih ekipa te dojava građana.

IZBORNI PROCES U REPUBLICI HRVATSKOJ

Dojave promatrača

Promatrači su do 16 sati dojavili manji broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija, možemo izvijestiti o sljedećem:

– Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protiče u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi.

– Biračka mjesta širom Hrvatske otvorena su na vrijeme.

– Birački su odbori zaprimili potreban birački materijal te pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača.

– Profesionalizam biračkih odbora varira od dobrog do odličnog, uz iznimke.

– Suradnja GONG-a s biračkim odborima i izbornim povjerenstava većinom je dobra.

Izborna promidžba

– Promatrači javljaju o plakatima i razbacanim letcima J. Kosor u blizini nekoliko biračkih mjesta u Rušćici (Brodsko-posavska županija), Podravskoj Moslavini (Osječko-baranjska županija), Trogiru, Zagrebu (Trnje), cijelom Splitu, Karlovcu, Novigradu Podravskom, Lovasu i Bakru (Zlobinu). Plakati pokraj biračkih mjesta uklonjeni su od strane biračkih odbora.

– Vrhovine, biračko mjesto 3 i Turjanci, biračko mjesto 4 (Lika), letci SDP-a na stolu biračkog odbora, koji su nakon upozorenja uklonjeni.

Glasačke kutije

– Na nekoliko biračkih mjesta glasačke kutije nisu bile zapečaćene (Split, biračka mjesta 19 i 58, Jadranovo, biračko mjesto 8, Opatije, biračko mjesto1). Nepravilnost je uklonjena nakon upozorenja.

Kršenje izborne procedure

– Zadar, biračko mjesto 59 Zadar, nije dozvoljavano glasanje bez potvrde biračima koji su upisani temeljem potvrde te je, nakon poziva GONG-a Gradskom izbornom povjerenstvu, greška ispravljena.

– Benkovac, biračko mjesto 29, a nakon toga i benkovačko Gradsko izborno povjerenstvo, smatrali su da ne trebaju davati promatračima uvid u materijale, kao i da se primjedbe promatrača ne zaprimaju. Nakon poziva u DIP, greška je ispravljena.

– Na nekoliko biračkih mjesta u Zadru, Pakoštanama, Grebaštici, Netretiću, Gundincima, Prnjavoru, Jadranovu i Bektežu, bilo je slučajeva izdavanja glasačkih listića bez provjere identiteta birača.

– Rijeka, biračko mjesto 71, nepotpun birački odbor.

Birači

– Rijeka, biračko mjesto 59, pijani birač vrijeđao birački odbor koji je pozvao policiju.

Stranački promatrači

– Lekenik (Letovanić, biračko mjesto 1), jedan od stranačkih promatrača u svoju bilježnicu zapisuje imena birača koji su pristupili glasovanju

Pozivi građana

GONG je do 16 sati zaprimio preko 400 upita i dojava građana. Građani su uglavnokm tražili lokacije biračkog mjesta i raspitivali se o načinu glasovanja invalida te starih i nemoćnih osoba. U velikom broju slučajeva dojavljivali su probleme s popisima birača (nisu na popisu, umrli na popisu, već zaokruženi, naknadno presljeni u drugi popis birača), sa stranačkim sastavom biračkih odbora (Dubrovnik, Biograd n/m, Rava, Sv. Juraj na Bregu, Ivanić Grad, Desinići, Velika Gorica, Samobor) te kršenjem izborne šutnje.

S obzirom na broj i sadržaj dojava o kršenju izborne šutnje, može se zaključiti da je riječ o sustavnom i organiziranom kršenju Zakona o predsjedničkim izborima od strane stranke i aktivista koji podržavaju Jadranku Kosor.

Kršenje izborne šutnje koja se odnose na dijeljenje letaka J. Kosor ili letaka protiv S. Mesića dojavljeno je iz Supetra, Velog Iža, Kaštela Stari, Žnjana, Zaprešića, Rijeke, Ličkog Lešća, Samobora, Jastrebarskog, Našica, Vinkovaca, Ogulina, Kutine, Ivanić Grada.

Također, građani dojavljuju o plakatima J. Kosor kraj nekih biračkih mjesta u Šibeniku, Zagrebu, Petrijancu (Varaždinska županija), Dekanovcima, Novakovcima (Međumurska županija) i Bjelovaru.

U Mihotićima u Primorsko-goranskoj županiji te u Bjelovaru (Draškovićeva) tijekom noći i rano jutros lijepljeni su plakati J. Kosor, a u Rijeci (Gornja Vežica), Vinkovcima (Trg J. Runjanina) i Osijeku (Reisnerova) tijekom noći u sandučiće su ubacivani su letci koji govore zašto glasati za J. Kosor, a ne za S. Mesića. U Oštrovici Donjoj (Omiš) ispred biračkog mjesta dijele se letci J. Kosor.

Agitiranje iz vozila s plakatima J. Kosor zamijećeno je u Velikoj Mlaci.

U Osijeku, na križanju Strossmayerove i Gundulićeve ulice u 11 i 30 lijepljen je jumbo plakat J. Kosor.

Građani iz svih krajeva Hrvatske dojavljuju o sms porukama u kojima ih se poziva da izađu i glasuju za J. Kosor.

Iz Trogira i Splita su zaprimljene dojave o razbacivanju letaka "templara". Svećenik u Crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije u Slatinama na Čiovu dijelio je jutros prije mise ministrantima letke „templara”.

Jedan građanin dojavio je o plakatu S. Mesića pokraj biračkog mjesta u naselju Zrinski i Frankopan u Slavonskom Brodu.

Sve dojave dojave građana o kršenju izborne šutnje tijekom 15. i 16. siječnja objavili smo na web stranicama GONG-a www.izbori-hr.info.

I

ZBORNI PROCES U INOZEMSTVU

Dojave promatrača

Iz Bosne i Hercegovine stižu brojne dojave promatrača GONG-a.

Na biračkim mjestima 21 i 22 u Grudama glasačke kutije nisu bile zapečaćene.

Na gotovo svim promatranim biračkim mjestima u Hercegovini te u Bihaću i Orašju primjećen je vrlo velik broj birača koji su danas upisani u popis birača na biračkim mjestima. Na pojedinim biračkim mjestima broj takvih birača u odnosu na ukupan broj birača koji su glasovali kreće se čak oko 35%.

Birački odbori prilikom izdavanja glasačkih listića u većini slučajeva ne provjeravaju dokaze birača o trajnijem boravku građana u BiH, niti jesu li birači koje danas upisuju u popis birača građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te im izdaju glasačke listiće na osnovu predočenja domovnice i/ili putovnice, čime se otvaraju velike mogućnosti za višestruko glasovanje.

Na biračkim mjestima u Stocu, Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Ljubuškom, Grudama i Posušju tijekom dana uočene su jako velike gužve koje su uzrokovale čekanje u redovima I više od sat vremena.

Na nekoliko biračkih mjesta odbori su zaprimili znatan manjak izbornog materijala (npr. u Ljubuškome su primili svega 50% glasačkih listića).

Pozivi građana

Prema dojavama građana, na dva biračka mjesta u Prozor-Rami i Čapljini ponovno su članovi biračkih odbora ujedno i članovi političkih stranaka.

Primili smo neprovjerene dojave o autobusima s glasačima koji iz Dubrovačko-neretvanske županije putuju na glasovanje u Hercegovinu, dojavu o autobusima s biračima koji iz Velike Kladuše i Cazina putuju na glasanje u Bihać te dojavu u autobusu koji je iz Hercegovine dovezao birače u Bašku Vodu.

Sljedeće priopćenje GONG-a s obrađenim dojavama do 20 sati bit će poslano oko 21 sat.

Suzana Jašić

Predsjednica GONG-a

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email