Dva desetljeća Street arta Poreč u znaku plesa

117725652_1379983452203821_7316874499931630082_o
20.08.2020. 07:57; ; Početna / Kultura / Dva desetljeća Street arta Poreč u znaku plesa

Street art Poreč, festival ulične umjetnosti čiji je moto „izvođenje grada”, ove godine obilježava dvadesetu godinu održavanja. Festival je to koji uvijek nanovo otkriva grad te izvedbeni i umjetnički potencijal njegovih površina, ulica, trgova. Ovaj se raznolik i inače međunarodni festival ovoga ljeta posvećuje lokalnim izvođačicama i umjetnicama kojima su ples i pokret sredstvo izražavanja. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč od 20. do 23. kolovoza Poreč će uživati u rasplesanoj atmosferi na nekoliko gradskih lokacija.

Street art Poreč započeo je svoj umjetnički i turistički izričaj 2001. godine kao festival ulične umjetnosti koji svake godine u kolovozu okuplja izabrane umjetnike te oživljava i boji porečke ulice i trgove. Festival je otvorene forme i uključuje sve oblike umjetničkog izraza, od glazbeno-scenskih nastupa i likovnih projekata do uličnih akrobacija i performansa. U aktualnoj sveopćoj neizvjesnosti dvadeseti će Street art Poreč nastojati odagnati brige uzrokovane epidemijom pričama ispričanima kroz plesnu slobodu i lakoću pokreta. U koreografijama pod autorstvom porečkih umjetnica Street art će u prilagođenom izdanju nastaviti s idejom poticanja domaćeg stvaralaštva i afirmacije mladih, talentiranih autora.

Porečka udruga mladih USB (Urbana Subkulturna Baza Poreč) za ovogodišnje, posebno izdanje Street arta priprema tri nastupa. U četvrtak, 20. kolovoza plesačica USB-a i umjetnica Lejla Hasanagić od 20.30 izvodi plesni performans s vatrom FREE(style) na šetalištu Lungomare uz zalazak sunca, a potom i na glavnom porečkom Trgu slobode. Sljedeći dan, u petak, 21. kolovoza USB na Trg slobode donosi plesnu predstavu Now, nastavak prošlogodišnje Water Works: Melting Water, kojom je oduševio publiku Street arta plesnim vještinama te razrađenom idejom i dramaturgijom predstave. Pod autorstvom plesačice Leonarde Lovreković USB se na glavnom trgu od 21 sat uz simboliku vode bavi tematikom otkrivanja sebe u odrazu drugih te prepuštanju tijeku života. Subota, 22. kolovoza u foaje kazališta i na površine nove porečke rive donosi plesnu predstavu 6 lakih. Plesačice Hana Čekić, Judita Tripar, Genoveva Matasović, Sara Nerlović, Hana Kocijančić i Erika Jokić koreografijom tematiziraju vrijeme – njegovu povezanost s prostorom i kružnu beskonačnost. Koreografija je autorsko djelo Genoveve Matasović te je u nju ukomponiran i rad Judite Tripar i Hane Čehić na temu prolaznosti vremena prikazane kroz spiralu u tijelu i prostornu spiralu. Posljednji će dan 20. Street arta Poreč, nedjelju, 23. kolovoza zaključiti porečki USB na Trgu slobode od 21 sat umjetničkom revijom i plesnom predstavom Gratis. Pod autorstvom USB-ova tima Lejle Hasanagić, Leonarde Lovreković i Ivane Domazet ova je predstava rezultat projekta s temom osvještavanja i građenja stava o samoodrživosti života na Zemlji.

Iz jasne se potrebe Street art ovoga ljeta okreće isključivo lokalnim stvaralačkim snagama, no to nipošto ne umanjuje vrijednost sadržaja, već predstavlja čvrste temelje za nastavak projekta. Dvadeseti Street art pleše, uzdiže već afirmiranu porečku plesnu priču ističući time potencijal domaćeg autorstva.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email