NEWS
Ljekarna

Brtonigla, u sklopu tradicionalne manifestacije, dočarala kako se nekada radilo i slavilo

U BOJAMA TRADICIJE - ŽETVENA SVEČANOST (3)
09.07.2022. 10:16; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Brtonigla, u sklopu tradicionalne manifestacije, dočarala kako se nekada radilo i slavilo

Proteklog petka, Brtonigla je otputovala u davna vremena. Ulicama su odjekivali glazba i smijeh. Prava zabava i druženje kakvo se nekada običavala nakon završene žetve.

Bila je to manifestacija U bojama tradicije – Žetvena svečanost. Događaj koji svake godine oduševi starije posjetitelje koji se nostalgično prisjete vremena kojih više nema, a najmlađe zadivi otkrivši njima jedan novi svijet, njima nepoznat.

Tom prigodom su ukrašene ulice na kojima su se nalazile razne zanatlije (iz udruge Maison Chic), koji su predstavljali prisutnima kako su se nekada ručno izrađivali razni predmeti i kako se radilo uz pomoć starinskih alata.

Posjetitelji su imali prilike vidjeti magarca i istarsko govedo koji su kroz povijest bili dio svakidašnjeg prizora u Brtonigli.

Neizostavan je bio i Merkat, na kojemu su se mogli kupiti razni domaći poljoprivredni proizvodi, a pokraj njega predstavnici Zajednice Talijana iz Nove Vasi zajedno sa djelatnicima Turističke zajednice Brtonigle kuhali su kukuruz i pripremali tradicionalne kolače.

Dašak prošlosti je bio sveprisutan, a dodatno su ga pojačali glumci Istria Inspirita koji su animirali prisutne.

Zabava je bila zagarantirana uz Trio Fortuna i David & Deni, a zvijezda večeri je bila, definitivno, drvena vršilica koja datira iz 1938. godine i koja je prigodno pokrenuta. Posjetitelji su bili fascinirani njome. Riječ je stroju kojeg danas je gotovo nemoguće vidjeti i koji se više ne koristi, a u ono doba je predstavljao „čudo mehanike“.

Žito je vršeno, pšenica je stavljena u vreće, a sijeno na kup, što je posebno oduševilo najmlađe koji su po njemu skakali, radili rupe i penjali se.

U konačnici „put u prošlost“ je uspio. Ljudi su radili, plesali, pjevali, kartali i družili se kao nekada.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email