NEWS
LUTRIJA T

Božinović: Praćenje putem mobitela na dobrovoljnoj bazi, uz zaštitu privatnosti

bozinovic20
foto HINA/ Daniel KASAP/
28.04.2020. 19:19; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Božinović: Praćenje putem mobitela na dobrovoljnoj bazi, uz zaštitu privatnosti

Praćenje kontakata zaraženih putem mobitela je epidemiološka mjera na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštovanje privatnosti koja će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, izvijestio je u utorak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je na konferenciji za novinare Stožera istaknuo kako je kod praćenja kontakata koronavirusom zaraženih osoba riječ o epidemiološkoj mjeri koja bi funkcionirala na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje privatnosti i GDPR-a (Opća uredba o zaštiti podataka).

“Takva rješenje ima sedam ili osam država članica EU, dok je 12 država članica najavilo pripremno puštanje u rad takve aplikacije koju svi vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze drugog vala koji bi mogao doći na jesen”, pojasnio je.

Dodao je da će Njemačka takvu aplikaciju pokrenuti u svibnju, te da će EU ”vjerojatno ići prema zajedničkim rješenjima jer bi s takvim sustavom svi znali sa čime se suočavaju”.

Govoreći o radnom vremenu trgovina i neradnim nedjeljama, Božinović je napomenuo da sve odluke Stožera mogu trajati najdulje dok traje epidemija.

Pritom je istaknuo da su se ranije odluke mijenjale ovisno o epidemiološkoj situaciji. Dodao je i da inspektori Državnog inspektorata nakon popuštanja mjera posebno prate fizičku udaljenost između ljudi, dezinficiranje prostora i korištenje zaštitne opreme.

“Inspekcije civilne zaštite, policajci i inspektori Državnog inspektorata će cijelo vrijeme ukazivati na nepravilnosti i situacije koje bi trebalo korigirati. Nije cilj nikakva represija. Naše inspekcije su tu da ukazuju na nepravilnosti kad ih uoče, a dosad nije bilo primjera da se odbijaju sugestije. Rezultati govore da postoji stvarno visok stupanj razumijevanja u krizi”, zaključio je Božinović.

HINA

Print Friendly, PDF & Email