Glas poduzetnika ima nove zahtjeve za Vladu

4postulata
29.04.2020. 08:44; ; Početna / Gospodarstvo / Glas poduzetnika ima nove zahtjeve za Vladu

Inicijativa Glas poduzetnika od vlade traži uvrštavanje šest mjera u svibanjski paket pomoći gospodarstvu, među kojima su ukidanje neporeznih nameta i obveznog članstva u komorama te trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati računa.

Poduzetnici traže trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta, uključujući uvođenje dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori te Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati

Traže i trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati, upozoravajući da je to sada privremena mjera do 20. lipnja pa postoji opasnost da od tada krene naplata neovisno o tome hoće li poduzetnik PDV naplatiti ili ne, a to, kako navode, može biti ogroman problem mnogim poduzetnicima.

Moratorij na kredite do 18 mjeseci

Sljedeći zahtjev Glasa poduzetnika je moratorij na kredite i leasinge od šest do 18 mjeseci ovisno o potrebi, uz kamate do najviše jedan posto, za sve ugrožene poduzetnike, obrtnike i građane.

Inicijativa predlaže i ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera te dostupnost covid-19 kredita malim iznajmljivačima. 

Prestanak represije

Glas poduzetnika poziva i na “prestanak represije inspektora” ističući da Državni inspektorat mora biti prvenstveno savjetodavno, a tek onda represivno tijelo te da za sitne greške treba opominjati, a ne kažnjavati, uz razuman rok za ispravljanje greške.

Smanjivanje i reorganizacija javne uprave, lokalne samouprave

Nevezano za svibanjske mjere, Glas poduzetnika traži da se što prije pokrene smanjivanje i reorganizacija javne uprave i lokalne samouprave kao i smanjivanje poreznog i neporeznog opterećenja gospodarstva, a zalaže se i za potpunu transparentnost prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih poduzeća.

Poduzetnici traže i digitalizaciju i automatizaciju procesa i servisa poduzetnika i građana te povećanje učinkovitosti i depolitizaciju pravosuđa.

HINA/index.hr

Print Friendly, PDF & Email