NEWS
valfresco

ADAC: Istra i dalje najkvalitetnija kamp destinacija u Hrvatskoj

22.01.2008. 00:00; Učitavanja: 263; Početna / Gospodarstvo / ADAC: Istra i dalje najkvalitetnija kamp destinacija u Hrvatskoj
597GO244787.jpg

U »Bibliji za kampiste«, kako često zovu vodič »Camping-Caravaning« njemačkog automobilskog kluba ADAC, ove su godine u izdanju koje predstavlja ponudu 17 južnoevropskih zemalja predstavljena i 102 hrvatska kampa, jedan više nego u lanjskom. Prema podacima koje nam je proslijedio Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, ADAC-ovi su inspektori, koji svake godine za vodič obiđu sve kampove, one u Hrvatskoj ocijenili s prosječnih 2,37 na skali od jedan (najlošije) do odličnih pet. Ta ukupna ocjena nije posebno visoka, ali je za 5,6 posto bolja od lanjske što govori o pozitivnom pomaku kvalitete. O tome kazuje i podatak da su ADAC-ovi inspektori za 22 od 102 ocijenjena hrvatska kampa napomenuli da su registrirana »značajna poboljšanja« u odnosu na prethodnu godinu. Palman k tome naglašava da su ta poboljšanja postignuta usprkos svim problemima koji opterećuju rad i razvoj naših kampova, počevši od još neriješenog statusa tzv. turističkog zemljišta što je preprekom većih ulaganja u kvalitetu i obogaćivanje sadržaja kampova.
U ADAC-ovom ocjenjivanju hrvatski su kampovi zabilježili poboljšanja u svim segmentima, a najviše kod sanitarija, samih kamp mjesta, plaža, sporta i animacije – s porastom od gotovo sedam posto. Ipak, sve su te prosječne ocjene tek malo iznad dvojke, a najbolju – gotovo trojku – imaju tek gastronomska ponuda i opskrba kampa. Po regijama najbolje prosječne ocjene imaju kampovi u Istri – jedini u Hrvatskoj iznad tri, i to unatrag nekoliko godina. Blizu 2,5 prosječna je ocjena kampova u Šibensko-kninskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a tek nešto više od 1,5 onih u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. U Istarskoj županiji kampovi najbolju ocjenu, 3,67, imaju za snabdijevanje te animaciju (3,58), a najlošiju za sanitarije (2,44). Valja napomenuti da u većini ostalih županija ocjene u odnosu na prethodnu godinu rastu u većem postotku nego u Istarskoj, ali i činjenicu da je Istra hrvatska regija s najvećim kamp kapacitetima i prometom.
Brojčani rast ocjena hrvatskim kampovima u ADAC-ovom vodiču prati i redakcijski uvod koji je u cjelini pozitivan i govori o značajnim pomacima u kvaliteti. Istaknuto je da u kampovima u Istri i sjevernoj Dalmaciji više nisu rijetkost sanitarni čvorovi koji udovoljavaju visokim standardima. Veliki pomaci su u parceliranju kampova, a sve je više parcela s vodom i odvodnjom. Istaknuto je da je u kampovima sve veća ponuda pokretnih kućica, tzv. mobil homeova, osobito u južnoj Istri, kojima se nastoji produžiti sezona. Primjetna su i ulaganja u sadržaje za slobodno vrijeme po kojima hrvatski kampovi prednjače u Evropi. Sve je više bazena u kampovima, a u velikom broju njih animacijski programi predstavljaju neupitni standard. Velika je i ponuda izletničkih i zabavnih programa te gastronomije. S druge strane, inspektori napominju da večernji zabavni programi često završavaju poslije ponoći, a temeljem brojnih dopisa/reakcija koje ADAC dobiva zaključuju da mnogima smeta preglasna glazba.
– Jedna hrvatska posebnost je i najam vanpansionskih objekata. To može kod ugostiteljskih objekata biti prednost, ali iritira kad se za korištenje stola za stolni tenis ili tobogana treba dodatno platiti nekom trećem, napominje se u ADAC-ovom vodiču, tiskanom u 130 tisuća primjeraka.
Od ostalih napomena vodič donosi i one u vezi s hrvatskim naturističkim kampovima, koji su u Evropi među vodećima u takvoj ponudi, ali uz poznati trend njihove sve lošije popunjenosti pa ih je dio pretvoren u tekstilne ili su samo dijelom rezervirani za naturiste. Što se cijena u Hrvatskoj tiče, konstatira se da su troškovi života još primjereni, ali su kampovi skupi. Cijene su se posljednjih godina puno povećale i sada spadaju u gornju trećinu evropske kamping ljestvice. Napominje se da su u glavnoj sezoni cijene za boravak ispod pet dana znatno više te da su visoke i naknade za rezervaciju i prijavu.
Direktor KUH-a, pak, dodaje da, uz zadovoljstvo većim prosječnim ocjenama, koje naposljetku mogu opravdavati i povećanje cijena u kampovima, loša strana naše kamping ponude ostaje činjenica da Hrvatske uopće nema u dijelu ADAC-ovog vodiča o kamp odmorištima. Palman smatra da bi se, u situaciji kad je, primjerice, u Europi lani bilo registrirano više kampera nego kamp kućica, Hrvatska trebala ozbiljno zabrinuti jer je trećina kampista, onih s kamperima, zaobilazi upravo zato što nema kamp odmorišta, što je tema kojom bi se novo Ministarstvo turizma trebalo hitno pozabaviti.

G.Prodan, Glas Istre

ADAC-ove žute i crvene pločice za kvalitetu
U službenom predstavljanju svog vodiča na netom održanom turističkom sajmu CMT u Stuttgartu, ADAC je istaknuo i kampove nagrađene za posebna postignuća. Kao što smo već izvijestili, kamp Zaton kraj Zadra nagrađen je za uspješno provedeni projekt kampiranja s psom. Žute su ADAC-ove pločice kao oznaku kvalitete za ovu godinu ponovno dobili FKK Kanegra, Stella Maris, Finida i Park Umag, svi na istarskom sjeverozapadu, Poljana kod Malog Lošinja te spomenuti Zaton, koji je za 2008. potvrdio i crvenu pločicu »Superplatz«, najviše ADAC-ovo priznanje koje ga svrstava u uski krug najkvalitetnijih kampova u Evropi. Novi imatelji žute pločice u Hrvatskoj su Naturistički centar Solaris na Lanterni podno Tara te kamp Vira na Hvaru.

Print Friendly, PDF & Email