NEWS

Održana 10. sjednica Općinskog vijeća Vižinade

308465455_665481974942964_552610298564706046_n-1024x768
29.09.2022. 23:54; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Održana 10. sjednica Općinskog vijeća Vižinade

Deseta sjednica Općinskog vijeća održana je 27. rujna u novouređenoj vijećnici, koja je sada poprimila daleko primjereniji izgled za sve djelatnosti za koje je i namijenjena. Predsjednik Vijeća Oliver Arman predložio je obilan dnevni red od čak 10 točaka koji je jednoglasno i usvojen.

Nakon što je verificiran zapisnik s prethodne sjednice, vijećnici su usvojili odluke o raspisivanju javnog natječaja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu općine te davanju u najam, pristup i korištenje kabelske kanalizacije čiji je vlasnik općina, budući da se uskoro započinje s radovima dovođenja širokopojasnog interneta u naselja na području općine. Propisano je da se zemljište u najam daje zakupcima na 25 godina ako će ga koristiti za nasade i sadnju maslinika, vinograda, drvenastih voćaka, lavande ili mediteranskih kultura, na 15 godina ako će se koristiti za stočarstvo, pčelarstvo ili uzgoj puževa, a na 10 godina za livade, pašnjake, uzgoj jagodičastog i sitnog voća, cvijeća, ukrasnog bilja, povrća i žitarica ili pak mješovitih kultura.

Na prijedlog Dječjeg vrtića „Radost“ iz Poreča, u čijem sastavu djeluje i Dječji vrtić u Vižinadi, dana je suglasnost za zapošljavanje dvije odgajateljice na određeno vrijeme te dvije asistentice za rad s djecom s posebnim potrebama, na određeno radno vrijeme. Naime, u Dječji vrtić u Vižinadi u ovoj su pedagoškoj godini upisane dvije vrtićke i jedna jaslička grupa, među kojima je i dvoje djece s posebnim potrebama. Sredstva za financiranje plaća osoblja osigurana su u Proračunu Općine Vižinada za 2022. godinu u Programu javnih potreba u predškolskom uzrastu dok će se sredstva za 2023. godinu planirati u Proračunu za 2023. godinu. Poznato je da Općina Vižinada posebnu brigu vodi o svojim mladim sugrađanima o čemu govori i njezina prestižna titula „Općina prijatelj djece“. Tako je Općinsko vijeće na ovoj sjednici donijelo odluku da uz već dodijeljene stipendije učenicima i studentima raspiše natječaj za još četiri studentske i dvije učeničke stipendije. Ujedno je odlučeno da se iznos stipendija za sve korisnike poveća za stotinu kuna, pa će one ubuduće iznositi za učenike 400, a za studente 600 kuna.

Donesena je odluka da se na svečanoj sjednici povodom Dana općine zahvalnice dodijele zaslužnim pojedincima i udrugama. Dobit će ih profesor povijesti Valter Baldaš, za izuzetan doprinos u mnogobrojnim akcijama Zajednice Talijana, Župnoj zajednici i školi, Nogometni klub Vižinada, koji se ove godine plasirao iz treće u drugu Županijsku ligu te Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vitis“ za unapređenje sustava vatrogastva u općini i učinkovitu provedbu vatrogasne djelatnosti. Plaketa će biti dodijeljena Zajednici Talijana koja neprekidno već 30 godina doprinosi obogaćivanju kulturnog i intelektualnog života čime pozitivno pridonosi očuvanju identiteta i kulturne baštine te promovira razvoj kulture na području Općine Vižinada.

Vijećnici su se interesirali i o mogućnostima osiguranja boljih uvjeta na postojećim dječjim igralištima, zaštiti poljoprivrednog zemljišta, sigurnosti u prometu (posebno na dijelovima prometnica u vrijeme pojačanog intenziteta), pitanjima uvjeta izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni i mogućnostima dugoročnijih zakupa prostora za organiziranje aktivnosti od općeg interesa.

Tekst i foto: Slavko Ledić

Print Friendly, PDF & Email