NEWS
LIDL s2 posao

POSLOVANJE POREČKE HOTELSKO-TURISTIČKE TVRTKE U PRVIH DEVET MJESECI

08.11.2005. 00:00; Učitavanja: 65; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / POSLOVANJE POREČKE HOTELSKO-TURISTIČKE TVRTKE U PRVIH DEVET MJESECI
693Plava-Laguna.jpg

ZAGREB

Jedna od najvećih hrvatskih hotelsko-turističkih tvrtki, porečka Plava laguna, prvih je devet ovogodišnjih mjeseci poslovala s neto dobiti od 109,59 milijuna kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje 11 posto veća dobit, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke s Zagrebačke burze. Plava laguna je u tom razdoblju ostvarila 343,86 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 0,5 posto više od lanjskih, uz istodobno 3,7-postotno smanjenje ukupnih rashoda, na ovogodišnjih 234,26 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda 81,2 posto ili 279,44 milijuna kuna ostvareno je od prodaje u inozemstvu, što je četiri posto više nego u lanjskih devet mjeseci, a za 1,8 posto povećani su i prihodi od prodaje u zemlji, na 38,22 milijuna kuna. Kod ukupnih rashoda najveći se dio, 35,8 posto ili 83,97 milijuna kuna, odnosilo na materijalne i troškove prodane robe, koji su u odnosu na prošlu godinu porasli 3,7 posto. Slijede troškovi osoblja i amortizacije, koji su za devet mjeseci iznosili 67,81 posto odnosno 55,01 milijun kuna, a koji su porasli jedan odnosno 1,3 posto.

Financijski rashodi Plave lagune ove godine od 3,65 milijuna kuna za 75,4 posto su manji nego u prošlogodišnjih devet mjeseci, što su iz te tvrtke u izvješću pojasnili »nižom razinom zaduženja i po toj osnovi manjih rashoda kamata te manje evidentiranih negativnih tečajnih razlika«. Napominju i da je u promatranom razdoblju u njihovim smještajnim kapacitetima ostvareno jedan posto više noćenja nego lani, pri čemu su u hotelima i apartmanima imali porast noćenja od šest posto, a u autokampovima tri posto manje. Dodaju i da nisu imali problema s održavanjem likvidnosti te da sve dospjele obveze podmiruju u roku.

Ukupni smještajni kapacitet je nešto veći od osam tisuća smještajnih jedinica odnosno više od 22 tisuće kreveta, od čega je oko 7,5 tisuće kreveta u hotelima, blizu dvije tisuće u apartmanima, dok je u kampovima više od 12 tisuća mjesta. Više od 59 posto ukupnog hotelskog, 71 posto ukupnog apartmanskog te 94 posto ukupnog kamp kapaciteta je na razini tri zvjezdice.

U vlasničkoj strukturi s 82,23 posto dionica prevladava lihtenštajnska tvrtka »Sutivan Investment Anstalt«, koja je pak u vlasništvu Lukšić Grupe. (Hina)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email