NEWS

Nepristojni vijećnici opozicije

04.04.2006. 00:00; Učitavanja: 39; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Nepristojni vijećnici opozicije

Svi »neideesovski« (opozicijski i IDS-u koalicijski) vijećnici bili su protiv ili suzdržani. Međutim, u njihovim raspravama nije bilo konkretnih argumenata (a moglo ih je biti!) zašto baš Pavat od ukupno tri predložena kandidata ne bi trebao dobiti to visoko gradsko priznanje. Vijećnica SDP-a Snježana Mekota samo je negodovala da se ta nagrada »obezvrjeđuje jer je dijelimo hrpimice i bez kriterija i kakvo je to biranje ako je od tri kandidata sva tri dobivaju«, a nezavisni Jusuf Šehanović da je »nedopustivo da od tri kandidata dva predlažu sama sebe« (Pavata njegovo stranačko predsjedništvo, a SRD Zubatac njegov izvršni odbor, op. p.).

Vijećnici, naravno, imaju pravo na svoje mišljenje i stavove, ali trebali bi imati na umu i utvrđena pravila. Prema važećim gradskim odlukama godišnje se dodjeljuju do tri nagrade/povelje 30. april, a kriteriji su napisani i pobrojani, bez obzira što njihovo tumačenje može biti fleksibilno. Javni poziv za predlaganje kandidata s razumnim rokom objavljuje se i u lokalnim medijima (hrvatskim i talijanskim).

Činjenica je da su ove godine stigla samo tri prijedloga. Brojka dakako ne govori ništa o kvaliteti. Mogla su i sva tri biti loša. Gradska komisija je nakon rasprave »propustila« sva tri prema vijeću. Da li je moglo biti još prijedloga, sasvim je drugo pitanje. Ono bi se moglo uputiti i opozicijskim vijećnicima s obzirom da niti jedan od njih, a niti njihove političke organizacije, nisu imali nijedan prijedlog kandidata za nagradu. K tome, smisao nagrađivanja nije da se pošto-poto mora imati više kandidata između kojih se onda »bira«. Dobitnika priznanja se ne bira nego mu se ono »dodjeljuje« za zasluge, pa neka ga dobiju svi koji zaslužuju. A limit od tri godišnje za konkretno priznanje samo je Gradsko vijeće postavilo da se ono ne bi obezvrjeđivalo i to upravo stoga što njegovi članovi nisu imali »petlje« javnim se mišljenjem usprotiviti pojedinim prijedlozima, pa su se svojedobno plakete 30. april doista dijelile »na karijole«.

Naposljetku, pravo predlaganja za nagradu 30. april imaju doslovce svi, od »običnih« građana do organizacija svih vrsta (društvenih, privrednih, pa i političkih). Dakle, pravno je dopustivo, a po meni ni moralno nije problem, da neki pojedinac predlaže svoga prijatelja ili neka organizacija svoga člana, pa ni samu sebe. Uostalom, u glasanju Zubatac je prošao jednoglasno, a Pavat jedva.

Nepristojno je da vijećnici, čija je odluka o dodjeli nagrada konačna, glasaju protiv nekog konkretnog prijedloga samo na temelju uopćenih i paušalnih ocjena.

Glas Istre, 4.4.06.

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S