NEWS
VALFRESCO S-170422

BIOISTRA NA MEDITERANSKOM SAJMU ZDRAVE PREHRANE I LJEKOVITOG BILJA U DUBROVNIKU

05.04.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / BIOISTRA NA MEDITERANSKOM SAJMU ZDRAVE PREHRANE I LJEKOVITOG BILJA U DUBROVNIKU

 Na štandu su predstavljeni bakalar Milena, A&Ž med, ulje Klaudija Ipše, vina Dulija Zigantea, biske Nature veritas, keksi Delizia iz Buzeta, lavanda Oklen, Agrovit, Presige, likeri Darna, a CA trade i Zigante tartufi imao je štand do Bioistrinog, rekla je mr. Vlasta Radoičić, savjetnica za ekološku proizvodnju Istarske županije.

Istarski su proizvođači privukli veliku pažnju na sajmu stalnim degustacijama, a posebno je atraktivan bio nastup na gastrofestivalu Mediteranski stol, gdje je Radoičić spremala bakalar s tartufima i kaduljom te s lavandom i palentom, kao suvremeno obrađene istarske delicije. Radoičić je kuhala u konkurenciji s Lidijom Kralj i kuharima hotela Excelsior te čuvenim dubrovačkim ugostiteljima.

Istarska županija bila je pokrovitelj ovom predstavljanju, prvenstveno stoga što je prvoga dana sajma održan okrugli stol o potrebi osnivanja burze ekološki prihvatljivih i izvorno hrvatskih prehrambenih proizvoda te stvaranju hrvatskog konsenzusa o provedbi odluka za GMO free županije. Istarska županija pokrenula je tu temu s Bio Istrom prije tri godine, prva u Hrvatskoj, pa je doprinos mr. Radoičić u radu okruglog stola bio iznimno važan.

– Dogovorili smo da nije dovoljno deklarativno zabraniti GMO, nego županije moraju zajedničkim snagama pronaći način provođenja takve odluke. Sama zabrana nema težinu kada Ministarstvo poljoprivrede neovisno o tim odlukama odlučuje o vrsti sjemena koje se uvozi. S okruglog stola ide preporuka o osnivanju savjeta udruga i lokalnih vlasti koji bi se umrežili na nacionalnoj razini i bili punopravni partner u razgovoru s Ministarstvom, rekla je Radoičić.

S. M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email