Još jedan izvrstan uspjeh učenika harmonike Umjetničke škole Poreč Lorenza Palmana

Lorenzo Palman
18.04.2017. 14:27; Učitavanja: 137; Početna / Kultura / Još jedan izvrstan uspjeh učenika harmonike Umjetničke škole Poreč Lorenza Palmana

Lorenzo Palman, učenik 5. razreda harmonike Umjetničke škole Poreč u klasi profesorice mentorice Anamarije Lovrečić po prvi puta se natjecao na Međunarodnom Internet natjecanju i osvojio 1. nagradu, što je fenomenalan uspjeh.

  1. Međunarodno internet natjecanje svjetskoga glasa „Inernational music competition“ Belgrade, Serbia, kao originalna i jedinstvena vrsta natjecanja u svijetu, putem jednog od najmoćnijih medija današnjice – interneta, održava se svake godine po ciklusima u periodu od 01.03. – 30.04. 

Video snimak natjecatelja se postavlja na stranicu www.musiccompetition.eu, a može  se pogledati i preslušati u bilo koje doba dana i noći i praktično arhivira neograničeno, 24 sata dnevno i 365 dana u godini.

Natjecanje je namijenjeno učenicima, studentima i glazbenicima bez dobnih ograničenja koje se odvija isključivo preko Interneta. Pravo pristupa natjecanju imaju glazbenici iz svih zemalja svijeta.

Natjecanje je do sada pogledalo oko 7 milijuna internetskih gledatelja. Od osnutka natjecanja (podaci od 2010.-2016.), natjecalo se više od 6.000 natjecatelja iz 42 zemlje svijeta, 357 gradova i više od 800 glazbenih institucija.

Natjecanje se odvija po disciplinama:

Klavir, Violina, Violončelo, Viola, Kontrabas, Solo pjevanje, Harmonika, Fagot, Flauta, Oboa, Klarinet, Saksofon, Horna, Truba Trombon, Tuba, Gitara, Tambura, Mandolina, Harfa, Balalajka, Udaraljke Domra, Duo, Komorna glazba, Orkestar i Zbor. Svaka disciplina je podijeljena po dobnim kategorijama, a natjecateljski se program izvodi napamet u cijelosti.

Za razliku od ostalih natjecanja, u kojima se ogromna muzička energija, rad i napor, kako učenika tako i profesora bude završena praktično za onoliko minuta koliko je dozvoljeno za natjecateljski nastup i poslije toga ode u zaborav, ovakvim vidom natjecanja se daje sjajna mogućnost milijunskoj internet populaciji iz bilo kog dijela svijeta, da nastup učenika i rad njegovog profesora pogledaju neograničen broj puta.

Za razliku od klasičnog ocjenjivanja na natjecanjima, gdje pri preslušavanju kandidata u koncertnoj sali postoji ograničen broj publike, ovakvim javnim internet ocjenjivanjem članovi žirija imaju veliku obavezu i odgovornost, da na najbolji i najkvalitetniji mogući način ocjene i rangiraju natjecatelje. Ovogodišnju nimalo laku odluku i odgovornost imali su istaknuti harmonikaši, svjetskoga glasa:

Petri Makkonen, Finland Kuopio Concervatoire, Finska

Andrzej Smolik, The State School of Music in Sanok, Poljska

Gvozden Eraković, Music High School “Kosta Manojlovic” Smederevo, Srbija

Vladimir Grachev, Saratov Sobinov State Academy , Rusija

Jovica Djordjevic (reserve), G. Mahler Konservatorium, Prayner Konservatorium Vienna, Ausrija

Za sada je Lorenzo Palman jedini predstavnik Republike Hrvatske na ovom velikom internetskom natjecanju, na kojemu se ove godine prijavio ogroman broj natjecatelja iz Rusije, Slovenije, Bjelorusije, Izraela, Poljske, Ukrajine, Crne Gore, Srbije, Moldavije, Uzbekistana, Švedske, Costa Rice, Bugarske, Quatara, Kazahstana, Makedonije, Kine, Turske, Rumunjske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Njemačke, Armenije, Mongolije, Slovačke, Latvije…

Osim toga, Lorenzo je do sada jedini predstavnik Republike Hrvatske u disciplini harmonike koji je nastupio na ovom prestižnom natjecanju, od kada samo natjecanje i postoji. U disciplini harmonika u kojoj se natjecalo 114 natjecatelja, u V. kategoriji, Lorenzo Palman osvojio je 1. nagradu i 2. mjesto sa ukupno 92,25 boda.

Video snimak Lorenzovog nastupa možete pogledati na:   http://musiccompetition.rs/sr/palman-lorenzo/

Čestitke Lorenzu Palmanu, profesorici mentorici Anamariji Lovrečić, roditeljima i svim učiteljima i ravnateljici OŠ Lovreč. Jako smo ponosni na našeg Lorenza Palmana i prof. Anamariju Lovrečić. Veliko hvala svima!

 

 Ravnateljica:

Sanjica Sara Radetić, mag.mus.

 

Print Friendly, PDF & Email
Wine nights 2018 mid