NEWS
LIDL s2 posao

Herak u Zadru s Albom potukao ostatak svijeta

21.03.2006. 00:00; Učitavanja: 229; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Herak u Zadru s Albom potukao ostatak svijeta
397GO128181.jpg

Alba se s »kolegama« Amorom, Blekom i Jeckom okitila titulom ekipnog prvaka svijeta za Hrvatsku, svi u kategoriji proljetnog lova na jarebice

S nedavno održanog svjetskog prvenstva za kratkodlake njemačke ptičare, što ga je Klub njemačkih kratkodlakih ptičara Kinološkog saveza Hrvatske održao u Zadru, porečki kinolog Hari Herak vratio se s dva najveća priznanja. Njegova Pradellinensis Alba okitila se titulom individualnog prvaka svijeta, a svi zajedno, Alba sa svojim »kolegama« Amorom, Blekom i Jeckom, titulom ekipnog prvaka svijeta za Hrvatsku, svi u kategoriji proljetnog lova na jarebice.

Iza Hrvatske Francuska i Italija

Konkurencija je bila ozbiljna, kako doznajemo od Heraka. Natjecala su se 33 psa iz 11 zemalja. Drugi su se plasirali psi iz Francuske, a treći iz Italije, obje zemlje poznate po dugoj kinološkoj povijesti. Sudili su priznati međunarodni suci – predsjednik Međunarodne federacije njemačkih ptičara iz Njemačke Herberth Lemmer, predsjednik Međunarodne kinološke organizacije (FCI) iz Španjolske Antonio Fernandez te dva porečka suca – Marino Sedmak i Dušan Uljančić. Hrvatski selektor bio je mr. Veno Sruk iz Zagreba.

Petogodišnja tamnosmeđa i graciozna kuja Alba, koju Herak ima gotovo od rođenja, prošlogodišnja je viceprvakinja, a do sada se već okitila šampionskim titulama Hrvatske, Italije, SCG-a. Da bi osvojila ovu posljednju, doznajemo od Heraka, najprije je trebala osvojiti titulu CACT-CACIT, bez koje ne može postati individualna šampionka svijeta. Ovaj certifikat podrazumijeva oznaku visoke kvalitete u tipičnosti pasmine, kako mužjaka, tako i ženke.

– S Albom sam od malena, s njom sam jako puno radio. To je kuja s izrazitim temperamentom, što zahtijeva puno rada i iskustva jer se visoka kvaliteta vrlo brzo razvije, ali i izgubi. U Zadru je uistinu bila odlična. Najprije je trebalo pobijediti svoju bateriju koju čini desetak pasa različitih vodiča, da bi onda, kao najbolja, ušla u finale s najboljim psom koji je pobijedio prvog dana. Bio je to pas Braun, iz Grčke, no Alba se izvanredno ponašala pa je Braun dobio titulu viceprvaka, veli Herak.

Najljepši dar za višegodišnji rad

Porečki je kinolog posebno sretan jer su mu ova priznanja došla kao izvanredan, najljepši dar za njegovu 30-godišnju kinološku djelatnost koju proslavlja upravo danas.

– Ove šampionske titule samo su još jedna potvrda da sam dobro radio. U protekla tri desetljeća 14 puta sam bio prvak svijeta, što znači da sam gotovo svake druge godine dobio jednu šampionsku titulu. Ne poznajem nikoga tko se može pohvaliti takvim rezultatima. Lijepe su to nagrade i priznanja, ali da bi ih se osvojilo, treba jako puno odricanja, truda, energije, novca, veselja, ali i razočaranja, veli Herak.

Natjecanje koje se odvijalo u okolici Zemunika bilo je dobro organizirano, a teren je poznat po poljskoj jarebici. Kako veli naš sugovornik, zaleđe Zadra sigurno je jedno od svjetskih terena za takav tip manifestacije. Šteta što nije bilo više natjecatelja, veli Herak jer neki nisu došli zbog ptičje gripe, a neki iz skandinavskih zemalja zbog izuzetno loših vremenskih prilika. Pobjeda u Zadru, kako pojedinačna, tako i ekipna, draža mu je jer je Herak bio jedini predstavnik iz Hrvatske.

Alba će dugo biti najbolja

– Sam protiv svijeta, šali se sada. Pobjeda je još slađa u ekipnoj kategoriji budući da je, po propozicijama natjecanja, mogao samo s dva psa, a on se natjecao sa sva četiri, koja su zajedno ponijela najbolje titule – Alba CACT-CACIT, Amor odličan R.CACT, Blek drugi odličan i Jeck prvi odličan, postavši tako ekipnim prvacima svijeta.

Što je rekla konkurencija?

– Ništa posebno, reagirali su normalno jer sam i na prethodnoj međunarodnoj utakmici »potukao« sve suparnike, tako da su očekivali nešto slično i u Zadru, odgovara Herak. On i Alba već se spremaju za put i natjecanje, jedno u Sloveniji, a drugo u Srbiji i Crnoj Gori. Herak napominje da će njegova Alba još dugo vremena sigurno biti najbolja među najboljima.

V. Medvedec, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email