NEWS
valfresco

Crofish iz Umaga seli u Poreč

20.09.2016. 17:49; Učitavanja: 455; Početna / Gospodarstvo / Crofish iz Umaga seli u Poreč
evel3304074

Deseti međunarodni ribarski sajam Crofish ove će se godine održati u Poreču u dvorani Žatika. U utorak je u gradskoj palači održan susret s novinarima jer, kako je na konferenciji za novinare istaknuo gradonačelnik Edi Štifanić, s tom manifestacijom Poreč preuzima ulogu istarske središnjice najvećih i najznačajnijih sajamskih susreta.

Naime, Poreč je već niz godina domaćin turističkog sajma Promohotel, u Žatici se događa sajam vina Vinistra i sad slijedi najveći hrvatski sajam posvećen ribarstvu. Porečki Crofish održat će se u dvorani Žatika od 18. do 20. studenog, što znači dan prije 21. studenog kada Grad obilježava svog sveca zaštitnika Svetog Maura. Prošle godine Crofish se nije održao zbog financijskih problema a prethodna izdanja događala su se u Umagu.

Poreč je preuzeo inicijativu i ponudit će toj manifestaciji svu raspoloživu infrastrukturu, u prvom redu reprezentativnu sportsku dvoranu. O manifestaciji koju organizira porečko udruženje obrtnika govorio je potpredsjednik porečkog udruženja i čelnik istarskog ceha ribara Robert Momić (uz njega bio je i tajnik udruženja Robert Velenik), pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura i pomoćnik istarskog pročelnika za poljoprivredu, zadužen za ribarstvo, Graciano Prekalj.

Mišura je rekao da očekuje dolazak gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, marikulture i sportskog ribolova iz cijele Hrvatske, dodao je da je to jedini sajam te vrste u Hrvatskoj. Robert Momić je istaknuo međunarodni karakter manifestacije i rekao da su pozivi upućeni partnerima iz Slovenije, Italije te iz Španjolske i Portugala. Prošli je tjedan istarski LAGUR (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) Švoj potpisao sporazum o suradnji sa Lagurima iz Veneta i Slovenije pa i ta činjenica potvrđuje da će porečki Crofish preuzeti značajnu međunarodnu dimenziju.

Graciano Prekalj je dodao da Istarska županije čvrsto stoji iza te inicijative jer u interesu je cijele regije promicati i ojačati ribarski sektor koji je duboko usađen u gospodarsku tradiciju poluotoka i samog grada domaćina (u Poreču registrirano je 100 obrtnika koji se bave ribarstvom). Istaknuto je da će ovogodišnji Crofish imati jak edukativni karakter jer je potrošnja ribe u Hrvatskoj na izuzetno niskoj razini, dok se u zemljama EU-a bilježi prosječna potrošnja od oko 20 kilograma godišnje po glavi stanovnika u Hrvate količina stagnira na tek osam kila potrošenih riba na godinu.

Sajam Crofish organizira se sukladno strategijama same Europske Unije a Mišura je podsjetio da hrvatsko ribarstvo je u razdoblju od 2014. do 2020. dobilo na raspolaganje fond od oko 350 milijuna eura što nije mala stvar.

Dakle, od 18. do 20. studenog porečka dvorana Žatika će ponuditi sve što Hrvatska ima u toj gospodarskoj grani, imamo jednu od najdužih obala i prelijepo i bogato more, treba to bolje iskoristiti.

(Elio VELAN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email