NEWS
valfresco

Burno na sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča – Oporba napustila vijeće, Zennaro traži dolazak DORH-a i USKOK-a iz Zagreba

vijece-zennaro-gašparac
foto: iPress.hr
10.05.2019. 10:48; Učitavanja: 1.168; Početna / Politika / Burno na sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča – Oporba napustila vijeće, Zennaro traži dolazak DORH-a i USKOK-a iz Zagreba

(iPress)

Već od starta, na početku 23. sjednice Gradskog vijeća Poreča, u 19 sati počelo je ‘iskriti’. Sjednici je, od 17 vijećnika u gradskoj vijećnici prisutvovalo 12 a nakon dvadesetak minuta sa zakašnjelim i 13 vijećnika što je predsjednik Vijeća Adriano Jakus utvrdio dovoljnim brojem prisutnih vijećnika za kvorum i rad Vijeća.

Aktualni sat trajao je koju minutu manje od pola sata a atmosferu u Vijeću, na samom početku, podgrijao je Azeglio Picco (IDS) pitanjem direktoru komunalnog poduzeća ‘Usluga’ Milanu Lakoviću, o cijeni odvoza kućnog otpada. – Je li cijena sukladna zakonu i hoće li Poreč bankrotirati s obzirom na navodne probleme u izgradnji sustava otpadnih voda, pitao je Picco.

– Ima puno medijskih istupa i naslova o nepravilnostima, cijeni i načnu prikupljanja kućnog otpada, rekao je Laković. Radimo intenzivno na edukaciji stanovništva o pravilnom odlaganju i selektiranju otpada, rekao je Laković napomenuvši da nepravilnosti u cijeni odvoza otpada nema.

O problemima u izgradnji sustava otpadnih voda Laković je rekao da povećanja cijene izgradnje kao ni bankrota Poreča, neće biti. Neusklađenost EU i Hrvatskih propisa se rješava, a mi ćemo završiti taj projekt bez obzira na neutemeljene kritike.

Iskričavu atmosferu u Vijećnici pojačao Goran Gašparac (SDP) koji je postavio pitanje gradonačelniku Peršuriću zašto se u Poreču ne grade socijalni stanovi i zašto se gradonačelnik ne bavi socijalnom problematikom u Poreču.

Gradonačelnik Peršurić je odbacio optužbe Gašparca naglasivši da Grad pomaže socijalno ugroženim osobama, s čime se Gašparac nije složio odgovorivši gradonačelniku – kad osvojimo vlast u Poreču riješit ćemo taj problem.

Ulje na vatru dolio je i Maurizio Zennaro ( nezavisni) ustvrdivši da je stanje s zbrinjavanjem otpada u Poreču alarmantno te je predložio gradonačelniku Peršuriću da pozove DORH i USKOK, ali iz Zagreba jer, kako je rekao, »poznato nam je tko sjedi u pravosudnim tijelima Istarske županije».

Predsjednik vijeća Adriano Jakus zatražio je da Zennaro prestane s postavljanjem pitanja, što nezavisni vijećnik nije učinio pa mu je Jakus isključio mikrofon i prekinuo sjednicu.

Nakon deset minuta pauze sjednica je nastavljena a vijećnik Eugen Stanissa postavio je pitanje gradonačelniku Peršuriću o građevinskim radovima na Facinki. Peršurić je pojasnio da je u pitanju gradnja šoping centra u kojem će biti zaposleno 400-tinjak radnika, a čiju gradnju financira austrijska tvrtka te da bi radovi trebali biti završeni do kraja mjeseca lipnja.

Vijećnik SDP-a Goran Gašparac zatražio je pauzu od 10 minuta što je predsjednik Vijeća odobrio a nakon pauze je nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro, u svoje ime i ime vijećnika SDP-a i HNS-a za govornicom rekao da oporba u Gradskom vijeću napušta sjednicu jer su prekršena osnovna ljudska prava, pravo govora.

U ostatku dnevnog reda Gradskog vijeća Poreča od 22. točke vijećnici su slušali uglavnom izvješća o izmjenama i dopunama brojnih odluka koja su jednoglasno prihvatili.

(iPress)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email