NEWS

Župan upriličio prijem za najuspješnije odgojno-obrazovne radnike iz Istre

IMG_1
07.11.2023. 19:10; ; Početna / Novosti / Župan upriličio prijem za najuspješnije odgojno-obrazovne radnike iz Istre

Povodom Svjetskog dana učitelja Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je 5. listopada nagradilo istaknute pojedince koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj. Među nagrađenima je i njih jedanaest iz Istarske županije, a tim ih je povodom danas primio župan Boris Miletić, zajedno s pročelnikom Upravnog odjela župana Ivanom Glušcem.

Župan Miletić čestitao je nagrađenima na velikom priznanju te je poručio kako mu je posebno drago vidjeti, uz prošlogodišnje dobitnike koji su i ove godine ponovili svoj uspjeh, i neka nova lica.

„Znam koliko je vaš poziv u posljednje vrijeme sve izazovniji, bilo da govorimo o dolasku novih tehnologija ili prethodnom pandemijskom razdoblju i stoga zaista svi možemo biti posebno ponosni na vas. Vjerujem da znate da je meni kao županu obrazovanje visoko na listi prioriteta što se najbolje vidi u ovogodišnjem županijskom proračunu, a izdvojio bih EU projekt rekonstrukcije i dogradnje Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK PULA koji se bliži svom završetku. Predstoji nam izgradnja nove školske zgrade Talijanske osnovne škole – Scuola elementare Italiana u Novigradu“, kazao je župan Miletić i istaknuo kako investicije u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu u Prijedlogu proračuna za 2024. godinu iznose 15.303.825,00 eura, odnosno 20 % ukupnih predviđenih investicija, dok za trogodišnje razdoblje iznose čak 46.049.825,00 eura.

Istarska županija, podsjetio je župan, osnivač je 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula, a da je obrazovanje visoko na listi prioriteta potvrđuju i vrijedne kapitalne investicije u školsku infrastrukturu, dodjela studentskih stipendija, podrška radu Sveučilištu J. Dobrile i Istarskom veleučilištu, kao i programi poput Građanskog odgoja i obrazovanja i vrlo uspješnog projekta Zavičajne nastave, te od ove godine novog projekta sufinanciranja produženog boravka za djecu u ruralnim područjima kako bi se dodatno pomoglo roditeljima i podignulo standard u obrazovanju.

Pročelnik Glušac pridružio se čestitkama, dodavši kako Županija osigurava najbolje moguće uvjete za djecu i profesore, koji se dodatno poboljšavaju realizacijom županijskih projekata.

„Završili smo izgradnju Medicinske škole u Puli – najmodernije medicinske škole u Hrvatskoj, a tu su i ostali vrijedni projekti poput obnovljene školske zgrade područne škole u Sv. Martinu u Nedešćini i dograđene Talijanske srednje škole u Bujama. U okviru instrumenta „EU sljedeće generacije“ iz Mehanizma za oporavak i otpornost u planu je obnova osnovnih škola u Svetvinčentu, Žminju i Marčani, a koje su jedine tri preostale županijske osnovne škole s dvosmjenskom nastavom“, kazao je pročelnik Glušac dodajući da će i one, sukladno planu, u budućem razdoblju preći na jednosmjenski oblik nastave.

Tijekom prijema razgovaralo se o raznim temama koje se tiču obrazovanja, ali i problema s kojima se obrazovni djelatnici susreću poput pomanjkanja radne snage u obrazovnom sektoru. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost na prijemu, izrazivši nadu da će prilika za susret i razgovor biti i ubuduće.

Na prijemu su sudjelovali nagrađeni odgojno-obrazovni radnici iz Istre Alen Hasikić (OUŠ Matka Brajše Rašana Labin), Igor Jovanović (OŠ Veli Vrh Pula), Ivan Kardum (OŠ Poreč), Majda Milevoj Klapčić (SŠ Mate Blažine, Labin), Dijana Muškardin (SŠ Mate Blažine, Labin), Anči Ritossa Blažević (SŠ Mate Balota Poreč), Amneris Ružić Fornažar (SŠ Mate Blažine, Labin), Darko Suman (OŠ Vladimira Nazora, Pazin) i Olivera Tadić (SŠ Mate Blažine, Labin), dok su uz njih nagrađene i Željka Čikeš (OŠ Marije i Line Umag) i Irena Kiss (ŠTUT Pula).

 

 

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email