NEWS

Više od 600 “Porečkih hodača” uključilo se ove godine u “Hoditi i zdravi biti”

2024-04-22_11h34_51
22.04.2024. 11:35; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Više od 600 “Porečkih hodača” uključilo se ove godine u “Hoditi i zdravi biti”

“Porečki hodači” su u nedjelju, 21. travnja, preplavili porečku prekrasnu šetnicu od Naftaplina do Zelene lagune, uživali u suncu, tjelesnoj aktivnosti i druženju. Bila je ovo jedna od najposjećenijih aktivnosti hodanja koliko se u Poreču hoda u javnozdravstvenoj manifestaciji HODITI I ZDRAVI BITI-LA SALUTE VIENE CAMMINANDO. U nedjelju je u Poreču tako hodalo više od 600 hodača na veselje svih organizatora.

“Porečki hodači” su se okupljali već prije 9 sati na Naftaplinu. Lijep nedjeljni sunčan dan  izmamio je u prirodu velike i male. Tražila se majica više za upotpuniti kolekciju majica u raznim bojama iz prethodnih manifestacija HODITI I ZDRAVI BITI. Bilo je tu tradicionalno mladih obitelji s djecom u kolicima. Roditelji su tražili najmanje majice za djecu koja hodaju i koja su simpatično trčkarala i hodala u njima, a ona najmanja s majicom svezanom u čvor jer su im majice bile kao haljinice. Najmlađa „hodačica“ u kolicima sa svojim roditeljima bila je dvomjesečna djevojčica. Sva djeca su dobila i zdravo gradske žuto plave balone koje su napuhala i nosila čitavim putem. Uključili su se hodači svih dobnih skupina, oba spola. Hodali su stariji građani, osobe s invaliditetom, mladi, čitave obitelji, srednja životna dob, porečki rekreativci. 
Porečki organizatori su s veseljem ugostili, također već tradicionalno,  i 10 tak hodača s voditeljicom  iz Doma za odrasle osobe Brkač , među kojima i svoje prijatelje i sugrađane Porečane koji su štićenici istog Doma.  Isto tako,  također tradicionalno s hodačima su se razonodili i  kućni ljubimci. Miroljubivo su hodali zajedno  njemački ovčari , pudlice, simpatični psići mješanci  i chihuahua.

Odrasli hodači su na startu u redovima  čekali da provjere krvni tlak koji su mjerile medicinske sestre Doma za starije i nemoćne , Dragica Šuran i Irena Deltin. Ovo je uvijek prilika da se identificiraju i neki povišeni tlakovi te građani dobronamjerno upute svojim liječnicima u nadzor i na kontrolu krvnog tlaka.

Predivan porečki lungomare od Suda do Zelene Lagune preplavila je umirujuća boja lavande na majicama u okviru proljetnog zelenila te mamila uzdahe i divljenje te fotografiranje  usputnih prolaznika, biciklista među kojima i stranaca.
Na kraju veselog puta prepunog aktivnosti, smijeha, priče i druženja , tjelovježbe uz more, kraj Ski-lifta  sve je hodače dočekao ukusan ručak kojeg je osigurao Grad Poreč-Parezno, već uobičajeno grah i voda.  Ručak je to kojeg slasno jedu svi, baš kao na pikniku u prirodi , od najmanjih do najstarijih, a mnogi hodači traže i ponovljenu porciju.  Nakon ručka veliki i mali imali su i dodatnu zabavu i priliku okušati se u zabavnoj igri Cornhole na tratini u zelenoj laguni.

Zdravi grad kao nositelj organizacije za Poreč zahvaljuje gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću koji svesrdno podržava ovu manifestaciju svih godina u Poreču te svaku trasu hoda zajedno s građanima Poreča i gostima. Jednako tako daje osobnu podršku organizaciji te se uključuje, hoda, vježba i srdačno druži sa hodačima kroz čitavo jutro. Tako je bilo i ove godine. Hvala svim drugim partnerima, resornom gradskom odjelu pročelnice Tihane Mikulčić i svim drugim predstavnicima grada koji su hodali sa nama.  Jednako tako hvala našim vedrim kineziolozima Zoranu Jendrašiću i Vedranu Vrusu koji vode kolonu i tjelovježbu i tako tjelesnu aktivnost čine  primjerenu svima. Ove godine vježbe je sa njim avodila fizioterapeutkinja Doma za starije i nemoćne Poreč, Sanja Milohanić. Hvala svim našim projektnim partnerima i to Domu za starije i nemoćne osobe Poreč koji se uključio sa svojim medicinskim sestrama i fizioterapeutkinjom  te voditeljima ustanove, Crvenom križu Poreč jer se uključio sa svojim djelatnicima, volonterima i vozilom, Društvu invalida Poreč čiji članovi hodaju kao najranjivija skupina čitavom trasom dok volonteri DIP-a hodaju u pratnji i na raspolaganje stavljaju svoje kombi vozilo, Klubu umirovljenika Galija čiji članovi promoviraju hodanje i hodaju sa nama, hvala Sportskoj zajednici Grada Poreča na suorganizaciji i VITA LEVI na uvijek atraktivnoj, besplatnoj vožnji turističkim vlakićem za sve hodače iz ranjivih skupina i obitelji s malom djecom na povratku. Hvala našem sugrađaninu Robertu Poropatu koji je za ovu priliku puštao glazbu kraj Ski lifta za dodatni ugođaj.

Porečki HODITI svake je godine iznova atrakcija i jedva dočekana aktivnost za druženje, hodanje , ručak i dobro osmišljenu zabavu u prirodi na kojoj s eizmiješaju sve dobne skupine u zajedničkoj zabavi.

Do idućeg HODITI hvala svim hodačima što prepoznaju značaj tjelesne aktivnosti za zdravlje i što hodaju u Poreču sa nama!

Zdravi grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email