NEWS

Vijeće roditelja rovinjske škole zabrinuto i nezadovoljno stanjem u školstvu TRAŽIMO DA DJECA BUDU PRIORITET

skola_ucionica
07.05.2021. 00:23; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Vijeće roditelja rovinjske škole zabrinuto i nezadovoljno stanjem u školstvu TRAŽIMO DA DJECA BUDU PRIORITET

Vijeće roditelja Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ iz Rovinja, nezadovoljno i zabrinuto trenutnim stanjem u školstvu, odaslalo je dopis Ministarstvu obrazovanja RH-a, Stožeru Istarske Županije i Gradu Rovinju, piše Nina Orlović Radić, istrain.hr

Smatrajući da se djeca već predugo školuju on-line izrazili su svoju zabrinutost zbog njihovog psihofizičkog stanja i budućnosti, te izrazili nadu u što brže osiguravanje svih potrebnih mjera za   siguran povratak djece u školske klupe. 

Njihov dopis, također upućen i medijima  prenosimo cijelosti:

– Obraćamo Vam se kao roditelji osnovnoškolske djece koja trenutno pohađaju školu prema modelu C, odnosno nastavu na daljinu, kako bismo iskazali svoju zabrinutost zbog njihovog psihofizičkog stanja i njihove budućnosti, koja će zasigurno trpjeti ogromne posljedice zbog trenutnog sustava obrazovanja.Usprkos ogromnom i beskrajnom trudu nastavnog osoblja, sustav koji je trenutno na snazi ne zadovoljava nikakve kriterijekvalitetnog obrazovanja, potrebnog za osiguranje jednakih mogućnosti za sve učenike u postizanju svojih najviših potencijala.

Djeca od 5. do 8. razreda nalaze se u vrlo osjetljivoj fazi razvoja, ulaze u pubertet, doba ubrzanog rasta koje zahtjeva mnogo energije. Radi se o razdoblju velikih promjena i u školi, zbog prelaska u više razrede s novim učiteljima i mnogobrojnim predmetima. Upravo se u tom zahtjevnom razdoblju od djece trenutno traži da budu samouki, što zahtijeva ogroman trud i snagu volje s njihove strane, koje oni nisu uvijek u mogućnosti osigurati.

Želimo također napomenuti da, prema UNICEF-ovom izvješću ‘COVID-19 and school closures. One year of education disruption’, posljedice zatvorenih škole na djecu su ogromne i kreću se od nedostatka kvalitetnog obroka za najranjivije skupine, koje su inače škole osiguravale, do manjka sigurnog okruženja za one koji dolaze iz disfunkcionalnih obitelji.

“ŠIRENJE COVID-a U ŠKOLAMA PRATI TREND ŠIRENJA BOLESTI U DRUŠTVU”

Isto izvješće naglašava i važnost škola u osiguranju jednakih uvjeta školovanja za sve. Uz to, prema podacima CDC-a (američkog Centers for Disease Control and Prevention), širenje COVID-a u školama prati trend širenja bolesti u društvu, stoga se škole ne smatraju potencijalno opasnijim od drugih okruženja. Sigurni smo da su škole trenutno zatvorene iz opravdanih razloga, međutim smatramo da se nisu poduzele sve potrebne mjere kako bi se djeci osigurao što duži boravak u školi.

Stoga tražimo da ponovno odredite prioritete i žurno stavite djecu u prvi plan – kao što zaslužuju. Tražimo da osigurate sve potrebne uvjete za siguran povratak djece u školu u što kraćem roku. Nije prihvatljivo da su našem društvu prioritetnije druge skupine ljudi ili druga područja života. Isto tako, nije prihvatljivo da je cijepljenje bilo kojih drugih skupina, nakon starijih ibolesnih te medicinskog osoblja, prioritetnije naspram cijepljenju nastavnog i školskog osoblja. 

“CIJEPLJENJE NASLIJEPO NIJE PRIHVATLJIVO”

Niti je prihvatljivo cijepljenje ‘naslijepo’, odnosno cijepljenje bez praćenja ikakvih prioriteta, koje je do nedavno i vjerojatno je još i sada u praksi. Bojimo se da se trenutnim tempom cijepljenja nastavnog i školskog osoblja neće osigurati siguran povratakdjece u školu niti na jesen. 

Stoga tražimo da pod hitno poduzmete sve potrebne radnje kako bi se osiguralo cijepljenje nastavnika i školskog osoblja u što skorijem roku i to na način da isti mogu dobiti dvije doze cjepiva prije početka iduće školske godine. Imajući u vidu da je i ova školska godina uskoro gotova, i nažalost izgubljena, koristimo priliku da Vas zamolimo da pod određenim sigurnosnim uvjetima omogućite održavanje određenih predmeta uživo, kao što bi mogli biti npr. geografija, priroda ili tjelesna i zdravstvena kultura, prema uzoru na sportske klubove kojima su dopušteni treninzi na otvorenom, stoji u priopćenju.

Print Friendly, PDF & Email