U Zagrebačkoj ulici se uređuje “parklet” – novi prostor za pješake i druženja

1 (157)
16.10.2021. 10:22; ; Početna / Slider / U Zagrebačkoj ulici se uređuje “parklet” – novi prostor za pješake i druženja

Uspješnom prijavom još jednog „zelenog“ gradskog projekta na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa), Gradu Poreču-Parenzo odobreno je nešto više od 150.000,00 kuna bespovratnih sredstava za provedbu projekta Living streets. Uz Grad, partneri na projektu su gradsko poduzeće Parentium i udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Nakon što je prvi dio aktivnosti u sklopu projekta Living streets, a to je zatvaranje Zagrebačke ulice, uz radionice, predavanja, prikazivanje filmova, diskusije i anketiranje građana, na red je došlo i uređenje ranije najavljenog parkleta u Zagrebačkoj ulici.

Parklet označava improviziranu zelenu površinu koja se s pločnika proširuje na kolnik te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više prostora za ljude, pozivajući ih na druženje, odnosno predstavljajući javni prostor dostupan svima. Na taj se način urbani gradski prostori oplemenjuju te im se vraća njihova prvobitna namjena, a to je služenje građanima. Tako je nekoliko parkirnih mjesta ograđeno, te kreće uređenje nove zone susreta i druženja za pješake u centru grada.

Kroz projekt Living streets se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email