NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U Parku prirode Učka počinje gradnja planinarskog skloništa i promatračnice za ptice

ucka-ptice
03.04.2022. 14:32; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Parku prirode Učka počinje gradnja planinarskog skloništa i promatračnice za ptice

U subotu, 2. travnja 2022. godine, u središtu Parka prirode Učka, u Centru za posjetitelje Poklon, predstavljen je novi projekt arhitekta Ivana Juretića – planinarsko sklonište i promatračnica za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, donosi Regionalexpress.

Riječki arhitekt Ivan Juretić u proteklih je nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Novi projekt Ivana Juretića smješten je u Park prirode Učka, na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru.
 
Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za višestruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi.

Arhitektura novog skloništa nadovezat će se na spomenute teme.  Objekt ovoidne forme zamišljen je kao skladno uklopljen u pejsaž, a sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište, manji objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, pruža dobru zaštitu od meteo uvjeta, kiše i jakog vjetra te omogućava siguran zaklon. Biti će realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice, na događanju je predstavio autor, arhitekt Ivan Juretić. Događanju su prisustvovali predstavnici sudionika u projektu: Javne ustanove Park prirode Učka, Hrvatskog planinarskog saveza, VELUX Grupe, Istarskog planinarskog saveza i Općine Mošćenička Draga te članovi Planinarskog društva „Elektroistra“, koje će preuzeti brigu o objektu i njegovom održavanju nakon izgradnje. Uz predstavljanje projekta, događanje je obuhvatilo ornitološku radionicu „Iz ptičje perspektive“, pod vodstvom Ive Šoštarić iz Udruge BIOM. Udruga BIOM uključit će se u projekt izradom edukativnih i informativnih materijala te će održati predavanja i stručne radionice iz područja ornitologije. Na završetku događanja, plesnu točku su izvele polaznice Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, također sudionici u projektu, koji će vod vodstvom koreografkinje Kate Foley izraditi koreografiju inspiriranu temom skloništa te promotivni spot projekta.

Gradnja i postavljanje skloništa trajat će oko godinu dana, završetak projekta i otvaranje skloništa za javnost planirano je u svibnju 2023. godine. Projekt vrijedan oko 1.700.000 kuna odabran je, među drugim prijavljenim projektima, na natječaju Zaklade zaposlenika Grupe VKR iz Danske te će u potpunosti biti financiran sredstvima zaklade.

(DV/REX)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email