NEWS

U kazališnoj dvorani POUP-a održana svečana završna priredba „Naš mali krug“ Srednje škole Mate Balote

448563211_1020078816787409_2923980585658371811_n
18.06.2024. 12:30; ; Početna / Kultura / U kazališnoj dvorani POUP-a održana svečana završna priredba „Naš mali krug“ Srednje škole Mate Balote
Jučerašnja je priredba, održana u gradskom kinu u 18 sati, pod nazivom „Naš mali krug“, prikaz onoga što smo u školi radili tijekom protekle školske godine. Večer su laganom baladom otvorili Neva Blažević i Fran Šimunović, učenici 3. i 2. razreda opće gimnazije. Izveli su svoju obradu pjesme The loneliest, grupe Måneskin.
 
Nastavili smo večer s našom domaćon besidon, našom čakavštinom koju treba čuvati za buduće generacije.
Učenica 3. razreda jezične gimnazije, Lucija Gržinić, govori, voli, čuva jezik svojih predaka pišući i živeći čakavštinu.
Lucija od prvoga razreda sudjeluje na raznim literarnim natječajima svojim tekstovima na čakavštini i za njih osvaja pohvale i nagrade. Svake su godine njezine pjesme uvrštene u zbirku Di ČA slaje zvoni, a ove je godine Lucija proglašena pobjednicom 53. Sabora čakavskog pjesništva te joj je uručena nagrada Zlatno pero koju već tradicionalno dodjeljuje Općina Žminj. Njezina je pjesma „Žlica gospodarica” proglašena najboljom među čak 186 pjesama pristiglih iz cijele Hrvatske.
 
U nizu projekata koje je naša škola ove godine provodila, izdvojili smo one najobuhvatnije, koje smo provodili na europskoj i županijskoj razini. Od obilježavanja prigodnih datuma i tema preko projekata Čitateljskog kluba i onih koje škola provodi s vanjskim suradnicima pa sve do školskog projekta pod nazivom „Pet do podne” namijenjenog darovitima, a koji se provodi u suradnji s Istarskim centrom za darovitost s kojim je naša škola ove godine potpisala ugovor o suradnji. Naša je škola uključena u Erasmus+ projekte mobilnosti Europske unije, kao i u projekt zavičajne nastave Istarske županije.
 
Ove se godine naš cjelogodišnji projekt zavičajnosti odvijao pod nazivom „ĐILET I MULLET – kako su se zabavljali Porečani u osamdesetima”. Vidjeli smo i kratki video s fotografijama i plesnim točkama nastalim u sklopu tog projekta u kojemu je sudjelovalo više od 50 naših učenika.
 
Nedavno je dovršen i novi dizajn loga škole. Kao inspiracija za logo poslužila nam je bogata povijest škole, ekološki osviješten okoliš, prepoznatljivi luk ulaznih vratiju te upravo Vi, naši svakodnevni posjetitelji, maleni i veliki.
 
Slijedio je još jedan glazbeni intermezzo, koji nam je priuštio polaznik prvoga razreda smjera opće gimnazije Petar Brajković, naš svestrani uspješni učenik koji, osim akademskih sposobnosti, posjeduje i one umjetničke. Petar nam je pripremio dvostruko iznenađenje. Izveo je skladbu Night Changes, britansko-irskog glazbenog sastava One Direction, u vlastitoj obradi uz gitaru.
 
Na priredbi smo mogli vidjeti i plesnu izvedbu naših vrsnih plesnih majstorica: Emili Ritoše, Sare Đukić, Antee Đukić, Nike Jurišević i Luane Ramaje. Pravi Fireball, kako je i naziv pjesme uz koju su plesali.
 
A da u školi ima talenata za glumu, pokazala nam je Anika Blažević, učenica 1. razreda opće gimnazije koja je ove godine pozvana na državnu smotru LiDraNo u Vinkovcima. Anika je tamo izvela monolog pod nazivom „U bačvi niz Nijagaru” koji smo i sami imali priliku pogledati.
 
Finalne minute priredbe pripadale su onima koji su svojim radom postigli plasman na državnu razinu natjecanja, onima čijim se uspjesima svakako treba hvaliti. Red je bio da ove učenike vidimo i uživo, pa smo ih zamolili da se zajedno sa svojim mentorima popnu na pozornicu na kojoj im je ravnatelj Krešimir Bronić uručio zahvalnice za izniman trud i rad koji su uložili.
 
Jučerašnji su program završne priredbe Srednje škole Mate Balote za vas znalački vodile: Samuela Ajhner, učenica 3. razreda ekonomskog programa i Mia Mijatović, učenica 4. razreda jezične gimnazije.
 
Vidimo se sljedeće nastavne godine!
 
SŠ M. Balote Poreč
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email