NEWS

U Hrvatskoj više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom

13.04.2022. 10:55; ; Početna / Novosti / U Hrvatskoj više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom
Isolation Quarantine Coronavirus Covid 19

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo objavio je nove odluke, piše index.hr. Prva je vezana za ukidanje karantene, druga se tiče četvrte doze. Iz Zavoda navode kako nastavljaju s praksom najveće razine dobrobiti uz najmanji rizik za naše građane.

O četvrtoj dozi

Drugo docjepljivanje (tzv. četvrta doza) prepopručuje se za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe).

Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti covid-19, a koje su primarno cijepljene cjepivom Janssen i docijepile se cjepivom Janssen.

Ukidanje karantene za sve građane

Više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu.

Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni, već se pridržava sljedećih uputa:

  •  nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se 5. dan te izbjegavaju veća okupljanja i  kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti covid-19
  • zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana

Ima iznimaka

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovoru s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti covid-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

Capak: Danas ukidamo karantenu za sve naše građane

“S prosječno 221 novooboljelom osobom na milijun stanovnika spustili smo se na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku. Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih sa ili od covida-19 unazad više dana niži od 10 dnevno.

Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugroženijim građanima”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Najprije smo 12. veljače uvođenjem redovitog samotestiranja u škole ukinuli samoizolaciju za učenike. Redovito pohađanje nastave u učionicama važno je ne samo za obrazovanje nego i za očuvanje mentalnog zdravlja djece. Zatim smo 17. ožujka ukinuli samoizolaciju za djecu predškolske dobi kao one kojima boravak kod kuće i distanciranje od drugih najteže pada. Danas ukidamo karantenu za sve naše građane. Tko od građana misli da mu je karantena potrebna radi sigurnosti i zaštite zdravlja, može se i nadalje javiti svom liječniku.

No vjerujemo da će velika većina građana objeručke prihvatiti ovu novost. Nošenje maske kroz 10 dana i samotestiranje petog dana dovoljno je da se osigura prihvatljiva razina sigurnosti nakon kontakta s pozitivnom osobom bez karantene, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i značajke omikron varijante. No nismo zaboravili na naše najugroženije građana. Zbog posebne brige za naše najosjetljivije građane u dobi 80 i više godine, kao i građane smještene u Domovima za starije i nemoćne, radi njihove dodatne zaštite posebno sada u vrijeme popuštanja mjera, od danas ih pozivamo na četvrtu dozu. ECDC i EMA izdale su zajedničku preporuku o četvrtoj dozi za starije od 80 godina nakon pregleda podataka o većem riziku od teške bolesti covid-19 u ovoj dobnoj skupini i zaštiti koju pruža četvrta doza te slabljenju imuniteta nakon treće doze”, komentirao je Capak.

Print Friendly, PDF & Email