NEWS

U gradskoj vijećnici održana panel rasprava na temu migracija, zapošljavanja i integracija stranaca

398281392_855704806558145_5488624625170345385_n
06.11.2023. 18:44; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U gradskoj vijećnici održana panel rasprava na temu migracija, zapošljavanja i integracija stranaca
U okviru manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču govorilo se o vrlo aktualnoj temi – migracijama, zapošljavanju i integraciji stranih radnika. Panel je, u organizaciji Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i u sklopu projekta „Tehnička podrška u integraciji državljana trećih zemalja u RH“ financiranog od Instrumenta tehničke potpore Europske unije, okupio predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova – policijske uprave istarske (MUP), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP), HGK Županijsku komoru Pula, te HOK Udruženje obrtnika Poreč.
 
Nastavno na nedavne izmjene Zakona o strancima, koji uz Zakon o tržištu rada čine temeljni zakonodavni okvir za zapošljavanje stranih radnika, s 1.1.2021. godine ukinute su godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. Prijedlog za ukidanjem kvota primarno je donesen kako bi se udovoljilo potrebama poslodavaca te uspostavio jednostavniji model zapošljavanja. U tijeku su nove izmjene Zakona o strancima, kao i izrada tzv. Imigracijske strategije.
 
Panel diskusija se primarno vodila o izazovima s kojima se poslodavci, a ponekad i strani radnici susreću u cijelom procesu zapošljavanja stranih radnika.
Kao zaključak panela, dogovorena je daljnja zajednička suradnja, svih strana, u sklopu projekta „Tehnička podrška u integraciji državljana trećih zemalja“, a u svrhu uspostave boljeg zakonodavnog okvira i koordinativnog mehanizma u integraciji istih.
 
Grad Poreč
 
Print Friendly, PDF & Email