NEWS
VALFRESCO S-170422

U Dječjem vrtiću „Radost“ nastavak radionica zdrave prehrane u sklopu projekta ‘Poreč Organic City’

5 (3)
26.02.2019. 09:50; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / U Dječjem vrtiću „Radost“ nastavak radionica zdrave prehrane u sklopu projekta ‘Poreč Organic City’

Radionice zdrave prehrane namijenjene djeci srednjeg i starijeg predškolskog uzrasta, započete u prosincu, nastavljene su s održanjem u veljači. Radionice u Dječjem vrtiću „Radost“  održane su u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam, a realiziraju se u sklopu projekta „Poreč Organic city“. Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo protekle je godine pristupio mreži organskih gradova Europe, a upravo je edukacija najmlađih kroz igru važan korak u stvaranju novih, zdravijih prehrambenih navika.

U svakom su se  susretu nakon uvodnog predavanja kroz interaktivne igre aktivno primjenjivala dosadašnja i stjecala nova znanja. 

U prvoj su radionici djeca izrađivala tablicu s pitanjem „Koje voće i povrće najviše volim?“, upoznala su se s tipičnim sezonskim voćem našeg podneblja i sudjelovala u natjecanju za najpopularnije voće i povrće. Podsjetimo se da su to bile jabuka i trešnja, a od povrća  krumpir i grašak. Tada su se podsjetili  kako iz male sjemenke naraste biljka s plodovima , a za praktičan su zadatak dobili posaditi grah i promatrati kako se razvija u biljku. U drugoj su radionici uz pomoć unaprijed izrezanih sličica, nakon slaganja tanjura s nezdravom prehranom, slagali „zdravi“  tanjur.

U nastavljenim radionicama bilo je jednako zanimljivo i poučno. U trećoj su naučili dijelove biljke koje jedemo, dok se u četvrtoj gdje voće i povrće raste, je li to ispod ili iznad zemlje, na stabljici, grmu ili stablu. Sličicu voća ili povrća koje su dobili lijepili su na odgovarajuće mjesto.

Djeca su se  istaknula  postojećim znanjem o tome da su cvjetača i  artičoka cvijet biljke, a naučili su da je i cvijet biljke smokva koja raste u našem zavičaju. Uklonjena je i nedoumica o tome da je  maslina voće, a da kikiriki raste ispod zemlje bilo je iznenađenje i za odrasle sudionike radionice.

Prema zdravom tanjuru koji su složila, djeca su  zaključila da na njihov stol u vrtiću takvi tanjuri dolaze iz kuhinje svakodnevno.  Ostala stečena znanja provjerili su na ručku kada su prepoznali da su u bistroj juhi od mrkvice i celera jeli čak dva korijena biljke , u purećem rižotu s paprikom i slanutkom sjemenku i jedan plod, a da se jede i lišće nekih biljaka  -potvrdila je zelena salata.

Djeca pravilne prehrambene navike i iskustva iz vrtića prenose u roditeljski dom, školu i širu zajednicu, te tako postaju naši „mali veleposlanici“ . Stoga je izuzetno  važno osvijestiti da smo mi odrasli ti koji na njih prenosimo pristup i odnos prema hrani.  Djeca osjećaju našu zainteresiranost te proporcionalno tome i shvaćaju važnost istoga, rekla je pedagoginja DV Radost Suzana Uzelac.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email