NEWS
Max 180920 S

Začetnicima istarskog ugostiteljstva TZ Istre dodijelila prigodne nagrade

53308994_553036001867222_4006614315711856640_o
25.02.2019. 23:50; Učitavanja: 321; Početna / Gospodarstvo / Začetnicima istarskog ugostiteljstva TZ Istre dodijelila prigodne nagrade

“Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva,” naziv je akcije koju je Turistička zajednica Istarske županije pokrenula s ciljem odavanja priznanja začetnicima ove djelatnosti na istarskom poluotoku, odnosno obiteljima, koje se više od pola stoljeća bave tim zahtjevnim poslom u vlastitim konobama ili gostionicama.

Među nagrađenima, kojima su priznanja uručena na svečanosti u Poreču, našla se i buzetska obitelj Marinac, čija je konoba Most jedna od najstarijih u Istri, a tradicija joj seže u 1933.godinu, kada su supružnici Ivan i Marija u vlastitoj kući otvorili ugostiteljski objekt.

Rijetko se koji putnik, vozeći se starom cestom od Rijeke prema Puli, nije zaustavio u legendarnoj Dorini, plominskom restoranu nadaleko poznatom po sendviču s pršutom.

Alfio i Marčela Matošević, u ugostiteljske su “vode” krenuli daleke 1964. godine, otvorivši mali objekt s kapacitetom od svega desetak mjesta, da bi s vremenom tadašnja gostionica postala nadaleko poznati restoran Viking, smješten u atraktivnom Limskom zaljevu.

A legendarna Gina Bergić ugostiteljstvom se bavi punih 76 godina, kada je kao 12-godišnja djevojčica krenula s pomaganjem ocu, da bi i sama krajem 60-tih u Puli otvorila prvi privatni “snack bar” u bivšoj državi. Strast prema ugostiteljstvu drži je i danas, a za sve koji se tek spremaju u taj zahtjevan posao imala je i jasnu poruku.

Turistička zajednica Istarske županije željela je na ovaj način odati priznanje te nagraditi trud “pionira” istarskog ugostiteljstva. Priznanja su dodijeljena u sklopu aktivnosti Gourmet proizvod, a nagrađeno je ukupno 18 najdugovječnijih ugostiteljskih obitelji.

IVONA MILOTIĆ, BORIS MIOČIĆ TV Istra

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email