NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Tko će ukloniti betonaru?

03.06.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Tko će ukloniti betonaru?
446GO139918.jpg

Ni pisma inspektorima i resornom ministarstvu, ni peticije Gradu, ni razgovori s čelnim ljudima gradske vlasti, ni pisanja lokalnih novinara o nelegalnom radu ne mogu, očito, spriječiti rad betonare u stambenom naselju Bolnica ili Madonna del Monte. Imuna na sve pravne norme i molbe građana, ona i dalje nesmetano »bljuje« beton, prašinu i buku, narušavajući zdravlje i život okolnih stanovnika. Ni posljednji pohod njihovih predstavnika u »gradske dvore«, najnovijem porečkom gradonačelniku Ediju Štifaniću, nije urodio plodom. I on je, kao i svi njegovi prethodnici (Gulić, Žufić, Kosić, Maras), nastavio niz – obećao je odmah riješiti problem, pa nastavio po starom.

– Premda nam je gradonačelnik prije dva mjeseca obećao da će žurno poduzeti nešto radi rješavanja našeg problema, od njega do sada nismo dobili nikakav odgovor. Zato smo se ponovno obratili Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, rekao nam je ogorčeno Marino Sedmak, koji predstavlja stanovnike ovog dijela grada. U dopisu građani mole da im pomognu u uklanjanju betonare, sukladno rješenju što ga je građevinski inspektor donio još pred osam godina!

– Nije nam jasno kako nadležni organi donose izvršna rješenja, a ne kontroliraju njihovu provedbu. Upućuje nas to na zaključak da pravna država ne funkcionira. Pred dva mjeseca zatražili smo pomoć i od našeg gradonačelnika, ali betonara i dalje radi, piše u dopisu Ministarstvu koji je u ime Odbora građana potpisala Katica Prpić.

Podsjetimo, pred 26 godina betonara je podignuta s privremenom dozvolom, stalnu nije nikada dobila zbog nezadovoljstva tamošnjih stanovnika koji su podigli kuće puno prije nje. Nakon godina stalnih borbi s lokalnim vlastima i vlasnicima betonare – nekadašnjim lokalnim građevinskim poduzećem Joakim Rakovac, potom njegovim pravnim sljednicima, naposljetku tvrtkom Emar Jurja Ruka – 1998. građevinska inspekcija najprije je donijela rješenje o uklanjanju objekta, a potom i o tome da će objekt ukloniti ovlaštena tvrtka trošku vlasnika. No, veselje građana kratko je trajalo. Poduzelo se, naime, nije ništa.

U međuvremenu, pred tri godine, tvrtka Emar, sada već u likvidaciji, predaje u posjed zemljište na kojem se nalazi betonara domaćoj tvrtki TIM 90, ali je betonara i dalje Emarova. Nekoliko mjeseci kasnije TIM 90 nudi Gradu zamjenu nekretnina budući da je prostornim planom na jednom dijelu parcele predviđena prometnica, što resorna gradska komisija načelno prihvaća. Čeka se donošenje detaljnog plana uređenja, koji je prihvaćen početkom prošle godine. Stoga TIM 90 lani u srpnju ponovno podsjeća gradonačelnika na donesen zaključak, a osim zamjene zemljišta nudi i mogućnost otkupa, ali, kako nam veli direktor Darko Požarić, od Grada nisu dobili odgovor ni na jedan dopis.

Što se ili koga čeka da se ovaj problem riješi, pitaju se nezadovoljni građani. Htjeli smo to i mi pitati gradonačelnika Štifanića, ali on je nedostupan do sljedećeg tjedna. Mnogi sumnjaju u dobre namjere i čitav slučaj povezuju s domaćim građevinskim lobijem u kojem glavnu ulogu igraju upravo neki dosadašnji gradonačelnici i IDS-ovi stranački šefovi. Zar je moguće da su tolike godine oni moćniji od čitave pravne države Hrvatske?

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email