NEWS
Ljeto u Funtani

Talijani grade novu nukleraku nedaleko od Hrvatske

09.12.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Talijani grade novu nukleraku nedaleko od Hrvatske
528berlusconi.jpg

Autor: Silvije Tomašević, Večernji List
Prva nova nuklearna elektrana u Italiji, poslije zatvaranja starih nakon referenduma kojim su Talijani odbacili 1987. godine nuklearnu energiju, vjerojatno će biti izgrađena u regiji Venetu, u mjestu Polesine pokraj Chioggije. Talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija, koja je otvorila mogućnost izgradnje nuklearnih elektrana i o tom poslu već potpisala sporazume s Francuskom, ne želi još obznaniti njihove lokacije. Tek će 15. veljače vlada donijeti potrebne odluke o izgradnji četiri nuklearne elektrane treće generacije, kao i dekret o mjestu pohranjivanja nuklearnog otpada.

No, talijanska glasila već obznanjuju zemljovide s mjestima budućih nuklearki, a jedna bi, prema tim informacijama, trebala biti izgrađena u regiji Venetu i to preko puta hrvatske obale Jadrana.

Kao moguće lokacije novih nuklearki spominju se one na kojima su bile one koje su zatvorene nakon referenduma iz 1987., odnosno u mjestima Trino, Caorso, Montalto di Castro, Latina i Garigliano. Predsjednik talijanskih Zelenih Angelo Bonelli iznio je, pak, mjesta za koja je on čuo da će na njima biti izgrađene nuklearke, odnosno u Oristanu, Palmi (na Siciliji) i u Monfalconeu (Tržiću pokraj granice sa Slovenijom). I prema jednom i prema drugom navodnom projektu, jedna od nuklearki bi trebala biti izgrađena nedaleko od Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email