SŠ Mate Balote

08.12.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / SŠ Mate Balote
9980002008v1.jpg

Od prošle godine naša škola je uključena u program DSD gdje učenici mogu dodatno učiti njemački jezik dva sata tjedno sve četiri godine.

Njemačka jezična diploma II je ispit znanja njemačkog jezika (DSD II – Deutsches Sprachdiplom), koji je koncipirala Konferencija ministara prosvjete Savezne Republike Njemačke (KMK – Kultusministerkonferenz) za učenike u inozemstvu. DSD priznaju sva sveučilišta Savezne Republike Njemačke, i mnoga sveučilišta u Austriji i Švicarskoj kao potvrdu o potrebnom znanju njemačkog jezika za studij u Njemačkoj.

Kod natjecanja za radna mjesta DSD II služi kao potvrda o odličnom znanju njemačkog jezika koju je izdala njemačka ustanova.

Nastava za DSD II, osim toga, pruža mogućnost stjecanja mnogih sposobnosti – učenje u grupama i rad na projektima potiču samostalnost učenika, privikavaju ih na timski rad, a istovremeno razvijaju istraživačke i prezentacijske kompetencije.

Učenici s položenom Njemačkom jezičnom diplomom imaju niz prednosti prilikom upisa na Učiteljskim akademijama i studiju germanistike (Odjel germanistike u Zagrebu oslobađa učenike s položenom Njemačkom jezičnom diplomom prijemnog ispita iz znanja njemačkog jezika).

26. studenog 26 učenika četvrtih razreda ekonomskog programa i DSD II. s prof. Mirjam Blažević sudjelovali su na Workshopu u Austrijskom kulturnom institutu u Ljubljani. Tema je bila Werbung. Kažu: «bilo je superrr».

Od 3. – 6. prosinca u našoj školi je održan seminar za profesore njemačkog jezika iz Slovenije i Hrvatske koji su uključeni u program DSD. Seminar je obrađivao teme vezane uz metode uporabe literature u nastavi njemačkog jezika i metode pisanja sažetka. Seminar je pohađalo 40-tak nastavnika. Posljednjeg dana su bili uključeni i učenici polaznici DSD programa kroz radionički rad.

Voditelj DSD programa dr. Ulrich Dronske u ime Konferencije ministara prosvjete SR Njemačke uručio je ravnatelju škole gosp. Krešimiru Broniću nastavna pomagala u vrijednosti oko 5000 eura – vrijedne knjige (udžbenici, lektira na njemačkom jeziku), foto aparat, video kameru, pisač, skener i dr. namijenjena polaznicima DSD programa i nastavnicima koji rade u njemu.

Sudionici seminara bili su oduševljeni smještajem u hotelu «Dijamant», gostoprimstvom u školi i samom školom , te izrazili želju da se i drugi puta organizira seminar u Poreču. Uz ravnatelja, posebno su za organizaciju seminara zaslužne profesorice Mirjam Blažević i Denis Brožić. Uz sve komplimente organizatorima gđa prof. Ana Crkvenčić iz Zagreba koja je u Ministarstvu obrazovanja i športa između ostalog nadležna za međunarodnu suradnju i razmjenu učenika s inozemstvom se interesirala da li je moguće u našoj školi organizirati Državno natjecanje iz njemačkog jezika što je ravnatelj škole podržao.

Opširnije o DSD diplomi možete naći na web adresama: http://midnight-rider.com.hr/mirjam/pages/dsd2.htm ili http://skole.htnet.hr/ss-porec-501/skola

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email