SŠ Mate Balote na izletu

07.12.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / SŠ Mate Balote na izletu
471sl02m1.jpg-arena.jpg

Subotnje prije podne maturanti opće gimnazije upoznati su pobliže sa znamenitostima i poviješću Pule. Učenike su kroz povijest Pule provele učenice Dea Curić, Ines Ferlin i Ana Olić, te vodič Adriana Mates.

Učenici su se po dolasku u Pulu zaustavili kod Arene – Rimskog amfiteatara, najmonumentalnije i najveće sačuvane rimske građevine, stoljećima zaštitni znak grada. Učenice u ulozi vodiča upoznale su svoje kolege sa poviješću Arene i objasnile značenje riječi arena i amfiteatar.

Zanimljivo je da riječ arena znači pijesak – pijesak se posipavao po borilištu kako bi se prekrila krv životinja i ljudi koji su bili povrijeđeni u borbi). Riječ amfiteatar znači dvostruki teatar, jer zapravo je Arena spoj dvaju polukružnih gledališta.

Slijedilo je razgledavanje pulske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i zvonika koji se nalaze unutar gradskih zidina sjeverozapadnom dijelu antičke Pule. To je prostor u obliku pravokutnika oko kojeg su smještene građevine značajne za funkcioniranje gradskog, vjerskog, upravnog i sudskog života, te prostori od interesa građana kao što su tržnica, razne trgovine i dr. Na sjevernoj strani foruma obišli su tri hrama, posebno interesantan je Augustinov hram posvećen carskom božanstvu Augustu i božici Romi (personifikaciji Rima).

U prednjem dijelu hrama nalazi se otvoreni pronaos čije pročelje čine 4 stupa, a bočno po jedan stup sa svake strane. Obišli su i gradsku palaču u blizini hrama, u kojoj je i danas smještena gradska uprava.

Usljedilo je razgledavanje jednog rimskog podnog mozaika s prikazom kažnjavanja Dirke u središnjem dijelu Pule, te razgledavanje južne kapele bazilike Sv. Marije Formose, jedina sačuvana u tom kompleksu iz 6. st.

Učenici su obišli i Slavoluk Sergijevaca i Herkulova vrata. Slavoluk je podigla vlastitim novcem Salvia Postuma iz patricijske obitelji Sergijevaca u čast trojice članova svojih obitelji koji su obnašali visoke vojne i upravne dužnosti u rimskoj državi.

Herkulova vrata zaštićena su dvama mlađim kulama, a posebna je zanimljivost isklesana Herkulova bradata glava s kovrčavom kosom (Herkul je u rimsko vrijeme bio svojevrsni zaštitnik Pule).

Zadovoljni viđenim vratili su se kući u popodnevnim satima.

Učenike je vodio prof. Petar Jurišić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email