NEWS
HALF MARATON S

Reagiranje dr. Ante Ivančića na odgovor ravnatelja Istarskih domova zdravlja, g. Runića vjećniku Jukopili

dr Ante Ivančić
28.12.2023. 09:15; ; Početna / Novosti / Reagiranje dr. Ante Ivančića na odgovor ravnatelja Istarskih domova zdravlja, g. Runića vjećniku Jukopili

Dana 11. prosinca 2023. na našem portalu objavili smo odgovor ravnatelja Istarskih domova zdravlja, gospodina Manuela Runića na upit Gradskog vijećnika, gosp. Jukopile,  o problemima u pružanju zdravstvene zaštite u Poreču.
Na taj članak dobili smo regiranje dr. Ante Ivančića, prijašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja  Istarskih domova zdravlja i Doma zdravlja Poreč, kojeg prenosimo u cjelosti:

“Njegov (g. Manuel Runić, op.a.) odgovor sadrži brojne netočnosti i neistinitosti  pa vas molim da objavite ovo moje reagiranje.

Runić je u svom odgovoru najavio da će se od ponedjeljaka,  18.12. 2023. u Poreču ponovo obavljati klasična radiološka snimanja.
I doista,  od 18.12. radiološki tehnolog obavlja RTG  snimanje  u Domu zdravlja u Poreču.

Pitanje je zašto se je čekao 18.12.2023 ?  Rentgen je u Poreču na takav način mogao  raditi od siječnja 2023.  Radiološka oprema je tamo od 2021. kad su nabavljeni najsuvremeniji  uređaji za sve ispostave  , pa tako i za  Poreč u kojem je tada radio pokojni dr. Jovanović kao privatni radiolog. Implementiran je i informatički sustav koji omogućuje da snimak učinjen u bilo kojoj ispostavi  radiolog očitava u  drugoj, a nalaz se elektronskim putem dostavlja obiteljskom liječniku.

U Rovinju je ovog ljeta iznenada umro radiolog, pa je rentgen nastavio raditi i iako do danas nije zaposlen drugi radiolog,  cijelo vrijeme pacijenti snimanje mogu obaviti u Rovinju. Nedostatak radiologa nije prepreka za dostupnost radioloških pretraga. Prepreka bi bila nedostatak osobe koji vrši snimanje.

Radiološki tehnolog koji je radio kod pokojnog dr. Jovanovića je preuzet i nastavio je raditi u IDZ-u, ali je, umjesto da radi u Poreču,  poslan na rad u druge ispostave, u kojima  imaju tehnologe. Za cijelo to  vrijeme se je medijima davala informacija da se prikupljaju donacije za nabavu ultrazvučnog aparata i obnovu prostora i mislio sam da je to razlog čekanja, ali u prostore nije uložen niti jedan Euro,  a za obavljanje klasičnih rentgen snimaka to nije ni bilo nužno, što je sada svakome jasno.  

Tisuće naših sugrađana su godinu dana odlazile na rentgensko snimanje u druge gradove, gubili vrijeme i novac, članovi obitelji su uzimali slobodne dane, a sve zbog nebrige i nezainteresiranosti ravnatelja doma zdravlja za njihove zdravstvene potrebe. Vjerojatno ni sad problem ne bi bio riješen da nije došao  na Gradsko vijeće i tako postao politički problem.

Međutim, osim što u svom odgovoru  pokušava skinuti sa sebe svaku odgovornost, Runić pokušava naći drugog koje je kriv za probleme te spominje  „dugogodišnje neplaniranje kadrova“  , a sebe vidi kao spasitelja, jer, kaže,  od 23 doktora na specijalizaciju 17 je upućeno od kad je on počeo brinuti o kadrovima?  

Kao prvo, to nije točno, jer do 31.12.2022. na specijalizaciju je u Istarskom domovima zdravlja upućeno 18 doktora medicine , a ne 6 kako tvrdi Runić.

 A osim toga,  specijalizacije za primarnu zdravstvenu zaštitu je desetljećima financirao HZZO, da bi pred 10ak godina prestao i više ih nije financirao nitko.
Usprkos tome smo slali ljude na specijalizacije , u skladu s financijskim mogućnostima.  Međutim, nakon epidemije Covida 19 , EU je otvorila fond za otpornost i oporavak iz kojeg su se mogli financirati i zdravstveni projekti, a Ministarstvo zdravstva je kao jedan od prioriteta odredilo specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštite.
Osim toga,  nudile su se  i kliničke specijalizacije,  o čemu ranije nismo mogli ni sanjati.

Iako je cijeli postupak sa specijalizacijama iz EU Fonda trebao završiti do kraja 2022. ,  ostalo je toliko nepopunjenih specijalizacija i sredstava,  da se i u 2023. odobravaju i financiraju  nove ,  što je otvorilo  mogućnost ljudima kao što je  Runić da se hvale brigom o kadrovima i prozivaju druge za nebrigu.

dr. Ante Ivančić 

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja o stanju fizikalne medicine i radiologije u DZ Poreč – odgovor gradskom vijećniku Daliboru Jukopili

Print Friendly, PDF & Email