Pustolovni turizam može ponuditi autentične doživljaje – Suradnjom i umrežavanjem do zajedničkih projekata u pustolovnom turizmu

Sastanak u HGK ZK Pula
29.12.2022. 15:34; ; Početna / Gospodarstvo / Pustolovni turizam može ponuditi autentične doživljaje – Suradnjom i umrežavanjem do zajedničkih projekata u pustolovnom turizmu

Poslovni subjekti sa sjedištem u Istarskoj županiji koji se bave pustolovnim turizmom oformili su pri HGK – Županijskoj komori Pula strukovnu organizaciju i za svoju predsjednicu ponovno izabrali Katarinu Dobrić Dabić iz tvrtke Sport Plus d.o.o.

Dobrić Dabić ovo je drugi uzastopni mandat, budući da je ovu funkciju počela obavljati još 2018. godine.

Bogata ponuda pustolovnih aktivnosti najčešći je motiv odabira i povratka gostiju u destinaciju tijekom cijele godine, a ponuda pustolovnog turizma doprinosi kreiranju ponude jedinstvenog doživljaja destinacije. Gosti traže drugačije i autentične doživljaje za koje su spremni  platiti višu cijenu. Iako se pustolovni turizam vrlo često poistovjećuje s andrenalinskim aktivnostima, outdoor način i stil života moguće je ukomponirati u različite zabave i specifične vrste turizma. Pokazao je to nastup na nedavno održanom Istarskom festivalu vjenčanja u Puli gdje su se na zajedničkom štandu predstavili dionici pustolovnog turizma promovirajući Istru kao wedding destinaciju i uklopili se u ponudu dodatnih aktivnosti vezanih uz momačke i djevojačke zabave.

Istra ima veliki potencijal u pustolovnom turizmu, a dodatne aktivnosti mogu se razvijati u suradnji i uz podršku putničkih agencija i turističkih zajednica. Dionici u pustolovnom turizmu trebaju biti upoznati s planiranim aktivnostima turističkih zajednica, posebno u dijelu promocije (letci, video materijali, web stranice) te nastupa na sajmovima, radi koordiniranja zajedničkih aktivnosti.  

Radi upoznavanja s aktivnostima u području outdoor turizma organiziran je sastanak u HGK – Županijskoj komori Pula s direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem i direktoricom Turističke zajednice Grada Pule Sanjom Cinkopan Korotaj. Dionici u pustolovnom turizmu koji organizirano djeluju u HGK – Županijskoj komori Pula započet će s mapiranjem, odnosno identificiranjem tko se sve u županiji bavi pustolovnim turizmom – kojom vrstom usluge i na kojoj lokaciji. Time će svaka lokalna turistička zajednica znati kojim outdoor sadržajima raspolaže u svojoj blizini.

Cilj je jačanje suradnje i promicanje Istre kao izvrsne i bogate outdoor destinacije, ne samo prema gostima nego i prema lokalnom stanovništvu, iznajmljivačima, te ostalim sudionicima u turizmu. Participativnost i zajednička suradnja s navedenim skupinama u promociji outdoor segmenta svima je od koristi te potiče goste na ponovni dolazak u destinaciju, istaknula je Dobrić Dabić.

U konačnici, cilj je da se gostima pruži potpuna informacija o aktivnostima i događanjima koje pojedina mikro turistička destinacija nudi. Vrlo često gosti ne dolaze zbog jedne aktivnosti, već žele cijeli paket, stoga je suradnja i umrežavanje dionika u pustolovnom turizmu neophodna.

Podsjetimo, nedavno je u HGK – Županijskoj komori Pula formirana Strukovna grupa putničkih agencija za čijeg je predsjednika izabran Mladen Draguzet (Istra Adventure d.o.o.). Draguzet je na toj funkciji zamijenio Eura Juričića (Atlas Rabac d.o.o.). koji je u prethodna dva mandata iznimno uspješno vodio Strukovnu grupu, i dao izniman doprinos razvoju struke, istaknula je predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

 

HGK – Županijska komora Pula

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email