NEWS
VALFRESCO S-170422

Prvi županijski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu održan u Poreču

IMG_4749
25.05.2015. 14:47; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Prvi županijski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu održan u Poreču

Prvi županijski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu održan je u petak, 22. svibnja u Villi Polesini u Poreču. Simpozij je okupio oko 140 sudionika – stručnjaka i predstavnika institucija koji se bave djecom s poteškoćama u razvoju školskog i predškolskog uzrasta, čiji je cilj bio razmijeniti znanstvena dostignuća, stručne novosti, znanja i iskustva kako bi zajedno doprinijeli kvaliteti razvoja rane intervencije u Hrvatskoj.

Okupljene je na otvorenju pozdravila ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, Loretta Morosin, koja je pohvalila trud svojih suorganizatora : Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu i Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pokroviteljima, Istarskoj županiji i Gradu Poreču – Parenzo, koji su, uz svoj trud i socijalnu osjetljivost, te kvalitetnu suradnju s ostalim suradnicima stigli na korak do ulaska u novoopremljene prostore za pružanje usluga rane intervencije i psihosocijalne podrške u Poreču.

Rana intervencija organizirana je i provođena habilitacija i zaštita djece čiji je cilj svesti teškoće na najmanju moguću mjeru, te u najranijoj fazi kroz edukacijsko – rehabilitacijsku intervenciju kompenzirati nastala strukturalna oštećenja, a porečka dogradonačelnica i koordinatorica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš naglasila je na simpoziju važnost rane intervencije za djecu, ali i njihove obitelji. – To su obitelji koje imaju i drugu djecu, obitelji koje se bore za svoju afirmaciju i egzistenciju, te obitelji koje možda već brinu i o svojim starijim članovima. Njihovoj je djeci potrebno osigurati adekvatnu ranu intervenciju, koja determinira zdravlje za čitav život, kazala je dogradonačelnica, pritom iskazavši veliko zadovoljstvo što će sjeverozapadna Istra upravo u Poreču dobiti svoju podružnicu rehabilitacijskog centra.

Sonja Grozić-Živolić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, navela je ranu intervenciju u djetinjstvu kao jedan županijskih prioriteta. Nedostatak specijaliziranih kadrova, prebukiranost defektologa i logopeda, te jačanje suradnje sa sustavima zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja i predškolskog odgoja problemi su na kojima se intenzivno radi od 2013, u cilju osiguravanja dostupnosti rane intervencije obiteljima čijoj je djeci ona potrebna.

Tijekom ovog jednodnevnog županijskog simpozija, održano je nekoliko stručnih predavanja na temu rane intervencije, a okupljanje je završeno održavanjem Okruglog stola na temu uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovne predškolske ustanove.

V.H.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email