NEWS

Predstavnici Grada Poreča sudjelovali su u online konferenciji Europske mreže organskih gradova

1
29.11.2021. 14:49; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Predstavnici Grada Poreča sudjelovali su u online konferenciji Europske mreže organskih gradova

Predstavnici Grada Poreča-Parenzo sudjelovali su u online konferenciji Europske mreže organskih gradova, čiji je član od 2018. godine. Ove je godine domaćin bio grad Beč, koji je član ove mreže, zajedno s Parizom, Milanom, Nurnbergom, regijom Piemont, Porečom i ostalima, kako bi zajedničkim radom osvijestili proizvodnju organske prehrane i uveli je u javne ustanove poput škola i vrtića.

Kako napominje Claudio Serafini, direktor Europske mreže organskih gradova, na konferenciji je sudjelovalo 165 sudionika. – Beč je pokazao veliko zanimanje i bio primjer europske debate o ekološkoj poljoprivredi i ekološkoj tranziciji prehrambenih sustava. Iduća na redu je konferencija Organskih gradova u Europskom parlamentu u Bruxellesu 24. ožujka 2022. Odabir datuma je simboličan jer se poklapa s objavljivanjem akcijskog plana za ekološku poljoprivredu Europske komisije. Teme će biti uloga gradova u promjeni prehrambenih sustava i budućnost europske ekološke poljoprivrede. Sudjelovat će članovi Europske mreže organskih gradova, europarlamentarci iz raznih stranaka, govornici o Planu za ekološku poljoprivredu Europskog parlamenta, Komisije, članovo Odbora regija i Ekonomsko-socijalnog odbora, te povjerenica za poljoprivredu., kaže Serafini.

Cilj mreže je ojačati i proširiti ekološku proizvodnju diljem Europe, te razviti održive prehrambene planove za europske gradove. Mreža se osniva u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu.

Dodajmo i kako, osim institucionalne podrške ekološkoj proizvodnji, Poreč od pristupanja mreži organskih gradova aktivno radi na educiranju djece o zdravoj i ekološkoj prehrani, te uvođenju određenih lokalnih i ekoloških namirnica u prehranu gradskih vrtića poput ribe dva puta tjedno i domaćeg maslinovog ulja. Uz to, kroz suradnju s Institutom za poljoprivredu i turizam, te Centar dr. Rudolf Steiner podržava edukacije i razvoj bio-dinamčkih proizvođača.

Print Friendly, PDF & Email