NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Poreča i francuskog grada Noisiela

Viscovic I Peršurić
16.08.2022. 21:54; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Poreča i francuskog grada Noisiela

Gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić i gradonačelnik francuskog Grada Noisiela potpisali su danas (16.08.2022.) Sporazum o suradnji i prijateljstvu između ovih gradova. Svečanost je održana u salonu Zavičajnog muzeja Poreštine, a prisustvovali su joj uz potpisnike i gradski vijećnici, predstavnici gradske uprave i ravnateljice gradskih ustanova, te prvi tajnik i savjetnik za tisak Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj Emmanuel Dagron Halimi, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika Barbara Buršić i drugi uzvanici.

Noisiel je grad koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu –  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a.

Razgovori između Poreča i Noisiela započeli su tijekom 2020. godine. Osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država. I gradonačelnik Viskovic, čija obitelj vuče korijene iz Hrvatske i Istre, izrazio je zadovoljstvo da postoji namjera za sklapanje prijateljstva s Porečom. Tijekom prošle godine održani su službeni posjeti, prvo delegacije Noisiela Poreču, i potom delegacije Poreča Noisielu. Definiran je tekst Sporazuma koji je dobio podršku gradskih vijeća oba grada i koji su danas gradonačelnici i službeno potpisali.

Gradonačelnik Peršurić u prigodnom je govoru rekao kako je ovo dvanaesto bratimljenje Grada Poreča i prvo s nekim francuskim gradom.

-Iako je ovo prvo službeno bratimljenje za mojeg mandata, osobno sam veliki zagovaratelj sklapanja prijateljstava jer smatram da direktni kontakt među ljudima stvara najčvršće poveznice među narodima. U suradnji s Noisielom spremni smo razvijati i unaprjeđivati odnose i suradnju na osnovu međusobnog poštovanja naših gradova. Imamo dosta poveznica i sličnosti, pa zato vjerujem da se susrećemo sa sličnim izazovima. Suradnja će nam omogućiti i zajedničke projekte, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Gradonačelnik Viscovic obratio e na hrvatskom jeziku, te izrazio zadovoljstvo ovim bratimljenjem, za koje je smatra, kako je rekao da je početak jednog dugog i lijepog prijateljstva među gradovima, ali i gradonačelnicima. Dodao je kako ovo bratimljenje za njega ima osobnu priču, naime njegova obitelj ima korijene iz Istre, majka mu je iz Jasenovice kraj Poreča, a otac sa Labinštine, pa je često i prije boravio u Istri.

-Da mi je netko rekao da ću se jednog dana kao gradonačelnik jednog francuskog grada naći pred izabranom skupštinom jednog istarskog grada ne bih mu vjerovao, ali život i sudbina spremaju lijepa iznenađenja. Jedno od njih je potpisivanje ovog bratimljenja i moram priznati da je to jako lijepo iznenađenje, rekao je Viscovic dodavši da u njegovom multikulturnom gradu živi više od 80 različitih nacionalnosti. Bratimljenjem, zaključio je, Viskovic, omogućujemo našim građanima najvećem bogatstvo – a to je mješavina kultura koja je u genetskom kodu Noisiela.

Čestitke gradonačelnicima uputio je i prvi tajnik Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj Emmanuel Dacron Halimi, prenijevši i čestitke Veleposlanika Gaëla Veyssièrea.

 – Bratimljenja predstavljaju beskrajno dragocjene kanale suradnje između Francuske i Hrvatske. Naše Veleposlanstvo je vrlo zadovoljno ovim partnerstvom i spremno ga je podržati, kao što podržavamo sva bratimljenja i sporazume između lokalnih vlasti između naše dvije zemlje, istaknuo je u svom prigodnom govoru Dacron.

Nakon prigodnih govora Peršurić i Viscovic potpisali su Sporazum o suradnji i prijateljstvu, te razmijenili prigodne darove.

Svečanost su svojim nastupom začinile i Kiara Janko na harmonici i Mia Janko na flauti, , bivše višestruko nagrađivane učenice Umjetničke škole Poreč koje su nastavile svoje glazbeno obrazovanje. Kiara je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a Mia na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu. Zajedno su izvele prigodnu skladbu „S’il vous plait“ skladatelja Astora Piazzolle.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email