NEWS
Ljeto u Funtani

Poreč prvi u Istri dio mreže gradova prijatelja ženskog poduzetništva

sudionici
26.03.2019. 19:44; ; Početna / Gospodarstvo / Poreč prvi u Istri dio mreže gradova prijatelja ženskog poduzetništva

Pristupanjem mreži nekoliko hrvatskih gradova, i to kao prvi iz Istre, Poreč je od danas i službeno grad prijatelj ženskog poduzetništva. Projekt Poreč- grad prijatelj ženskog poduzetništva predstavljen je u Poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju, a osim gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, predstavljanju su se pridružili i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina te Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Lipika, kao i direktorica Ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić, ujedno i nositelja projekta.

– Grad je ove godine u svoj Program poticanja poduzetništva, za koji svake godine izdvaja oko 100 tisuća kuna, uveo novine vezane za žene poduzetnice. Naime, ako se žena poduzetnica kandidira za poticaje i potpore Grad Poreča, od ove godine može ostvariti čak 20 posto više subvencija u odnosu na prošlu godinu. Ženama koje se bave poduzetništvom, Grad također olakšava brigu o djeci gradnjom i uređenjem novih vrtića i osiguravanjem stručnjaka i odgajatelja, kazao je Peršurić.

– Trenutni udio žena u poduzetništvu Poreča iznosi oko 20 posto, a gradska je uprava u cilju poticanja ulaska većeg broja žena u poduzetništvo odlučila poduzeti i uvesti određene mjere i novitete. Tako je već prošle godine u sklopu Mjeseca poduzetništva u Poreču u suradnji s Women in Adria, organiziran Networking breakfast kako bi pomogao ženama poduzetnicama da se međusobno upoznaju, umreže i informiraju.

U sklopu projekta će se tijekom ove godine u Poreču održati Poduzetnička akademija kao niz zanimljivih besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, ali i sve one koji to žele postati. Kroz edukacije dobiti će se besplatne sadržaje za nove vještine i znanja uvijek prijeko potrebnih za poslovanje na realnom tržištu. Prva edukacija održat će se već 3. travnja nakon čega slijede edukacije u svibnju, listopadu i studenome. Edukacije će biti usmjerene na kvalitetnu organizaciju prodaje poduzetničkih proizvoda i usluga, razvoj soft vještina, postavljanju i ostvarivanju poslovnih ciljeva, boljem razumijevanju hrvatskog poreznog sustava, ali i razvijanju vještina i kompetencija koje vode prema uspješnom poduzetništvu, najavio je gradonačelnik Peršurić

Iako Grad organizira u listopadu Mjesec poduzetništva, može se reći da će i travanj u Poreču biti u znaku poduzetništva jer će se kroz čitav mjesec održati 4 različite aktivnosti namijenjene poduzetnicima, odnosno aktivnosti koje promiču poduzetništvo.

-Glavna aktivnost je sudjelovanje porečkih poduzetnica na Kongresu poduzetnica – najvećem poslovnom okupljanju žena u poduzetništvu jugoistočne Europe, održanom u Zagrebu. Poreč je svojim poduzetnicama osigurao besplatno sudjelovanje i praćenje svih sadržaja kongresa, networking, izlaganje vlastitih proizvoda i usluga u okviru prodajno promotivnog showroom prostora s pripadajućom infrastrukturom, te mogućnost povezivanja s brojnim poduzetnicama iz cijele regije, pojasnio je gradonačelnik.

-Želja nam je kroz sve ove mjere i aktivnosti potaknuti porečke poduzetnice da se istaknu i umrežavaju u cilju stjecanja novih znanja, poznanstava i poslovnih iskustava. Ostale Porečanke želimo potaknuti da razmisle o poduzetništvu, osvijeste svoje kvalitete i hrabro okrenu novu poslovnu stranicu. Grad će im u tome biti partner i podrška, naveo je gradonačelnik.

– Svi su ovi gradovi već dio mreže gradova prijatelja ženskog poduzetništva, projekta koji se provodi četvrtu godinu za redom, rekla je Dropulić i dodala. – Trećina sudionika otvorilo je svoje tvrtke, dvije trećine je uspješno pohađalo sve cikluse Poduzetničke akademije, dok je polovica ostvarila učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. Dodatno, petina sudionika  prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili., zaključila je Dropulić. Svoje su uspješne tvrtke predstavili i bivši polaznici edukacija – Ines Ban – Kolić, direktorica i vlasnica tvrtke Elvitrus d.o.o. Zaprešić te Fran Poštenjak, direktor i vlasnik tvrtke Arboring j.d.o.o. Jastrebarsko.

Print Friendly, PDF & Email