Poreč predstavljen kao primjer dobre prakse na Smart City Summitu 2021. u Šibeniku

Elio Štifanić i Morena Mičetić Fabić
05.07.2021. 18:44; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč predstavljen kao primjer dobre prakse na Smart City Summitu 2021. u Šibeniku

Proteklog tjedna u Šibeniku je održan dvodnevni Smart City Summit 2021. s ciljem predstavljanja inovativnih rješenja, novih proizvoda i širenja mreže potencijalnih suradnika u području razvoja pametnih gradova, za jedinice lokalne i regionalne samouprave, te uz predavače koji predstavljaju sektore djelatnosti koje mogu gradove u Hrvatskoj preobraziti u “pametne”.

Jedan od izlagača kao primjer dobre prakse, bio je Grad Poreč-Parenzo, kojeg je predstavljao zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić. On je na panel raspravi održao prezentaciju istaknutih projekata i pametnih rješenja, te načina planiranja i provedbe smart rješenja u Poreču. Grad Poreč-Parenzo sustavno uvodi digitalizaciju i to po fazama, uz istovremenu prijavu za dobivanje sredstava za tu namjenu iz različitih EU i nacionalnih izvora, kako bi se digitalizacija uvela uz što manje opterećenje gradskog proračuna. Poseban osvrt dao se projektu „DIGIT UP POREČ“, s kojim se želi osigurati sredstva za uvođenje novih digitalnih usluga za građane i poslovanje gradskih javnih službi.

Predstavio je praksu Grada Poreča-Parenzo da u sve projekte nastoji uključiti neki od elemenata smart city koncepta, kao i iskustva iz svih ostvarenih projekata. Jedan od njih su i nedavno postavljeni QR kodovi na obnovljenom dijelu gradske rive, gdje postavljeni na linije usmjerene prema gradskim znamenitostima, daju više informacija o svakoj i očitavanjem kojih će putem pametnih telefona zainteresirani imati prilike doznati više podataka o samoj građevini i kako doći do nje.

Predstavljena je Platforma „Poreč – Otvoreni grad“, sa komponentama kao što su Financijske kartice sa informacijama o izdanim računima odnosno uplatnicama kao i podaci za njihovo plaćanje, Sustav informiranja građana, koji omogućuje građanima praćenje njihovog predmeta i dokumenata u gotovo stvarnom vremenu i Moj Proračun, ali i komponenta Transparentnost na kojoj se radi i koja že značiti objavu  informacija o trošenju proračunskih sredstava, uvid u isplate Grada prema pravnim i fizičkim osobama na svojim mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive, dodaje Morena Mičetić Fabić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč.

Također, Štifanić je na summitu sudjelovao i u panelu na temu Smart City – što je to? Tom je prilikom između ostaloga, istaknuo kako je važno razvoju smart city rješenja pristupiti organizirano i planski, u skladu sa strateškim razvojnim planovima. Jedino strategijom razvoja pametnih gradova može se sistematično pristupiti problematici Smart city koncepta, a upravo je to cilj koji si je zadao Grad Poreč.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email