NEWS

”Poreč Living Streets” upitnik – kako biste vratili ulice ljudima i smanjili uporabu automobila

5 (46)
19.08.2021. 11:18; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / ”Poreč Living Streets” upitnik – kako biste vratili ulice ljudima i smanjili uporabu automobila

Nastavljaju se aktivnosti na projektu Living Streets, još jednog zelenog projekta Grada Poreča-Parenzo kojim se nastoji oplemeniti gradske ulice, stvoriti više prostora za ljude, šetače, poticati na smanjenje upotrebe osobnih vozila, te smanjenje emisija CO2 i ostalih plinova. Projekt se odvija u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, a u sklopu EU projekta EUKI Living Streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, Organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

U sklopu provedbe projekta ovih je dana pokrenut upitnik dostupan na linku https://udrugazona.typeform.com/to/Ctqsa4Jf?fbclid=IwAR0056JfsoeSCu6-8vG4yvKYq-9w8qqX74gGo2dVpCtF3ZAsqC620VuWmBA koji građani imaju prilike ispuniti i dati svoj doprinos i mišljenje na koji način se gradske ulice mogu transformirati i vratiti ljudima, te smanjiti upotrebu automobila. Upitnik je anoniman, jednostavan i brz, te zanimljiv. Upitnik će tako pomoći u kreiranju radionica vizioniranja budućnosti grada koje će uslijediti u narednim mjesecima.

-Kroz “Poreč Living Streets” projekt promišljamo na koji način možemo ulice transformirati i vratiti ih ljudima? Na koji način možemo potaknuti smanjenje upotrebe osobnih vozila (pogotovo ljeti)? Kako možemo javni prostor pretvoriti u mjesto druženja? Može li javni prostor biti dizajniran na način da ublaži toplinske valove i bolje se nosi s velikim količinama oborina? Upravo zato, iznimno nam je važno čuti mišljenje i vizije naših građana, a što ih pozivam da učine, kako kroz ispunjavanje ovog upitnika, tako i kroz radionice koje će se održati sljedećih mjeseci u našem gradu, poručila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Inače kroz cijeli se projekt Living Streets, želi u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama, te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u gradu.

Upitniku se može pristupiti putem slijedeće poveznice:

https://udrugazona.typeform.com/to/Ctqsa4Jf?fbclid=IwAR0056JfsoeSCu6-8vG4yvKYq-9w8qqX74gGo2dVpCtF3ZAsqC620VuWmBA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email