NEWS
VALFRESCO sredina

Poreč je i ove godine blagdan Sv. Maura obilježio u skromnijem obliku nego prije 2020. godine

8 (20)
22.11.2021. 13:36; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč je i ove godine blagdan Sv. Maura obilježio u skromnijem obliku nego prije 2020. godine

Poreč je ovogodišnju proslavu blagdana gradskog patrona – Svetog Maura obilježio u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Središnji dio proslave bila je svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici, dok je tradicionalna svečana procesija gradskim ulicama s relikvijama sveca ove godine izostala, kao i proslava na Trgu slobode uz Festival palente.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima Eliom Štifanićem i Ugom Musizzom, te predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom. Misno slavlje predvodio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Koncelebrirali su apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije Dražen Kutleša te umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

– Sin čovječji, a da zbog toga nije prestao biti i Sinom Božjim, davala je sv. Mauru i bezbrojnim kršćanskim mučenicima tijekom povijesti ono isto pouzdanje i istu nadu koju je u svom srcu nosio starozavjetni psalmist dok je klicao ‘Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom’, citirao je mons. Devčić te je u nastavku podsjetio na riječi ohrabrenja koje je sv. Pavao apostol uputio prvim kršćanskim zajednicama u Rimu. Istaknuo je da su oni, usred strašnih progonstava, crpili snagu iz vjere, nade i ljubavi, triju bogoslovnih kreposti, kojima Bog svoje vjerne jača i vodi do pobjede., rekao je nadbiskup.

– Sveti Mauro je, zajedno s bezbrojnim mnoštvom onih koji su radije prihvatili smrt mučenjem nego se odrekli Krista, također radije izabrao mučeništvo i smrt nego izdaju Isusa, koji se dao razapeti radi nas i našega spasenja. Zato je dostojno i pravedno na svetkovinu Krista Kralja zajedno s njime slaviti i sve one koji su ga, kao on, priznali Kraljem i to posvjedočili žrtvom vlastitoga života, jer Crkva vjeruje da su svi oni  s Kristom u slavi Očevoj i da s Njime kraljuju., rekao je monsinjor.

Na kraju mise, zbog epidemioloških mjera, nije održana tradicionalna procesija gradskim ulicama, već su samo koncelebranti ispratili relikvije u ophodu atrijem bazilike. Misa je završena svečanim blagoslovom s relikvijama sv. Maura. Pjevanje je predvodio zbor katedralne župe uz orguljašku pratnju Marija Eterovića. Završene zahvale izrekao je katedralni župnik preč. Milan Zgrablić.

Večernje misno slavlje u porečkoj će bazilici predvodio je nadbiskup Kutleša i tom je prigodom prof. dr. sc. Ivanu Milotiću uručeno papino odlikovanje viteza reda sv. Grgura Velikog te uobičajena biskupijska priznanja zaslužnim vjernicima laicima.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna