NEWS

Španjolska se okreće kamping segmentu i prenamjeni turističkih naselja (resorta)

kamp-lanterna-novi-meditterranean-garden-premium-village
22.11.2021. 10:14; ; Početna / Gospodarstvo / Španjolska se okreće kamping segmentu i prenamjeni turističkih naselja (resorta)

piše: Jerko Sladoljev, TOP Camping
Kako smo neslužbeno saznali u tijeku je izrada strateške studije razvoja  hrvatskog “post-covid” turizma, a koja bi trebala definirati inpute daljnjeg ponašanja, prilagodbe i razvoja turističke ponude.
Očekuje se barem  srednjoročna prognoza adaptacije s obzirom na nove tržišne, socijalne, zdrastvene i druge okolnosti. a pogotovo vezane za one o zapošljavanju u ovom sektoru. Dakle trebali bi saznati što će se mijenjati u odnosu na postojeću studiju i strateški  plan razvoja i preporuke, kako se što prije prilagoditi tim novim okolnostima koje nam nameće pandemija.

Tržišne okolnosti nameću nova pravila, “slažu se ponovno karte  na stolu” i ono što je najvažnije – potrebno je što prije saznati kako se okrenuti novim izazovima potražnje.

U međuvremenu tržište i konkurencija u okruženju ne spava. Španjolska je već objavila prve rezultate  studije koju je naručila krovna kamping asocijacija  za svoje članove od javne konzultantske kuće Deloitte.

Studija preporučuje brzo repozicioniranje sadašnjih velikih turističkih naselja koje bi se trebale već u narednom periodu  djelomično  prenamijeniti u kamping resorte kao jedan od  prvorazrednih, prioritetnih  i inovativnijih koncepata budućeg razvoja španjolskog turizma.

Studija bogato potkrijepljena brojkama  i podacima , dokazuju kako je u ovo pandemijsko vrijeme kamping – resort jedan od najprihvtljivijih segmenata ponude  koji je bio potražnji više  atraktivan i najprirodniji za odmor . Brojke su u ovom segmentu u odnosu  na ostale ponude ekstremno skočile, a to dokazuje  da je stvorena  veća i nova vrijednost i atrakcija sigurnosti, zdravija i  poželjnije odmaranje za cijelu obitelj, a nadasve prirodnost i harmoničnost suživota u odnosu na nove uvjete u okruženju.  Pandemija je regrutirala na tisuće novih kampista koji do jučer nisu ni sanjali o kamping ponudi a pogotovo mladih obitelji, pa je to  turističkom  sektoru Španjolske  nametnula nova pravila prilagodbe.

Studija preporučuje španjolskim turističkim zaposlenicima da  okrenu novu stranicu  u razvoju i kroz procese transformacije,  dio postojećih objekata i formi  nuđenja,  stvore inovativne  camping resorte . Pri tome im uvelike pomaže industrija gradnje kamping mobilnih kućica koja, nažalost,  trenutno ne stiže podmiriti sve trenutne naruđbe za sektor.

Trenutna prepreke u  prenamjeni objekata  su poteškoće u postojećim akvizicijima, upravljanje dozvolama  za nove razvoje i prenamjene te ograničena financiranja od strane financijskih subjekata. U zaključku studije stručnjaci  napominju da postoje i mnogi drugi putevi  investiranja kako bi se sada pomoglo da nacionalna kamping ponuda Španjolske još više ojača i  postane prilika  ulaganja privatnog  kapitala velikih  međunarodnim tvrtki.

Print Friendly, PDF & Email