NEWS

Ovog petka u Višnjanu predavanje „Povijesno-građevinski sklop Stancije Tičan“ arhitektice Sandra Rugani Kukuljan

2023-03-15_13h01_47
15.03.2023. 13:03; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ovog petka u Višnjanu predavanje „Povijesno-građevinski sklop Stancije Tičan“ arhitektice Sandra Rugani Kukuljan

Početkom 1990-tih godina tražila se lokacija za izgradnju zvjezdarnice gdje bi se smjestio teleskop koji je doniran i dopremljen Astronomskom društvu Višnjan.  U užem izboru našle su se tri lokacije – brdo Slobodišnjak nedaleko Bačve, brdo Rušnjak kraj Poreča i Tičan. Konačan izbor pao je na lokaciju u blizini povijesno-graditeljskog sklopa Stancije Tičan. Štap zaboden u tlo u neposrednoj blizini starog hrasta na prilazu Stanciji obilježio je lokaciju za izgradnju buduće zvjezdarnice, ali i dao Stanciji novo trajanje i perspektivu.

Istraženi su kulturni slojevi Stancije od srednjeg vijeka pa sve do danas, njeno prirodno okruženje i utjecaj slojevite gradnje na krajolik i ljude. Kulturno nasljeđe ove lokacije je inspirativno, kao i potencijal planova koji će ovom dragocjenom lokalitetu pružiti novi smisao.

Predavanje pod nazivom „Povijesno-građevinski sklop Stancije Tičan“ izložiti će arhitektica Sandra Rugani Kukuljan ovog petka, 17. ožujka u sklopu ciklusa predavanja Petkom u 7 u organizaciji Astronomskog društva Višnjan. Lokacija događanja je Istarska 5, Višnjan (stara općinska vijećnica), a planirani početak je u 19.00 sati. Ulaz je slobodan te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite u još jednom zanimljivom izlaganju. Prijava dolaska i rezervacija mjesta nije potrebna. Za eventualne dodatne informacije možete se obratiti na [email protected] i/ili na broj 091 449 1788. 

 

Print Friendly, PDF & Email