NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Na današnji dan prije 30 godina počeo je sa službenim emitiranjem radio Poreč (Radio Centar)

335724479_935866360761511_1915060814939026220_n
15.03.2023. 12:14; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Na današnji dan prije 30 godina počeo je sa službenim emitiranjem radio Poreč (Radio Centar)
Tijekom tih 30 godina prošli smo kroz mnoga turbolentna razdoblja, od ratnih 90’ pa do današnje društveno-ekonomske krize. Bez obzira na sve, uvijek smo se držali svoje misije pružanja najboljeg mogućeg programa za naše slušatelje.
 
Na današnji dan prije 30 godina počeo je sa službenim emitiranjem radio Poreč (Radio Centar) sa odašiljačem na vatrogasnom tornju u Poreču 89,6MHz i nedugo nakon toga sa silosa u Višnjanu na 93,6MHz.
 
Kako nas je tada vidio i doživio novinar Porečkog glasnika Dražen Dobrila pročitajte u članku od 4. studenog davne 1993. godine.
 
Članak iz Porečkog glasnika iz 1993.
 
RADIO CENTAR-STUDIO POREČ
U ugodnoj atmosferi razgovaramo s Petrom Radolovićem dok telefoni neumorno zvone. Robi je strpljiv i s blagim tonom humora odgovara na svaki poziv, priča sa slušateljima, prenosi njihove pozdrave i čestitke, a uz razgovor s nama, u režiji Pero ispunjava muzičke želje. Jasmina još nije došla, ali trebala bi svaki čas, dok Sanja, popularnija pod nadimkom Sony, nažalost više ne radi ovdje.
 
Pogodili ste! Radi se o Radio Centru-Studio Poreča! Voditelji čije glasove svakodnevno slušate na frekveniciji 89,6 i 93.6 vrlo su tolerantni, duhoviti i zabavni što dokazuje i poziv za pozivom bez pauze duže od pet sekundi, a vlasnik Petar Radolović, za slušatelje Pero, uvijek je spreman za priču.
Za one koji ne znaju Pero je krenuo od samog početka: Ideja o privatnom porečkom radiju stara je dvadesetak godina. Čim je bljesnula prva iskrica za mogućnost pokretanja privatnog radija, mi smo registrirali poduzeće, ali tek su tu započeli pravi problemi. Uglavnom, krajem ’91. upravo nama je dato odobrenje za pokretanje radija (jer je bilo više zainteresiranih). Frekvenciju i moguću snagu emitiranja dobili smo tijekom ’92., a početkom veljače 93. konačno smo krenuli s emisijom. Treba naglasiti da je razumijevanja bilo sa svih strana (i od tadašnje lokalne vlasti, i od Ministarstva)”, kaže Pero.
 
Porečki radio u početku je emitirao samo glazbu, dok se za to vrijeme uštimavala oprema (odašiljači i sl.). Nešto kasnije se počelo s programom uživo, dakle sa kontakt-programom, u kojem su se prenosili pozdravi i čestitke, ispunjavale želje i naravno, zabavljalo se mlade koji su tada i bili najvjerniji slušatelji.
 
“Za razliku od takvoga početka”, nastavlja Pero, istovremeno ispunjavajući želje slušatelja, “sada već imamo mnogo raznovrsnih emisija”. Svaki petak prije koncerta imamo kontakt- emisiju u kojoj gostuje upravo izvođač čiji se koncert održava te večeri. Takoder petkom, emisija Franky & Burgy disco show-u” kojoj se puštaju stari disco hitovi, a subotom povremeno ide emisija Dee Jay Mastersa koju vode dva dee jaya, a treći pušta ploče. Srijedom u večernjim satima ide emisija žestokog rocka pod nazivom “Rock Arts”. Pored navedenog imamo i nagradne igre, vijesti iz sporta…”
 
No naglašava da je »Radio Centar čisto komercijalni radio te da ovisi isključivo o reklamama i sponzorima. Kaže da je radio potpuno apolitičan, a u toku predizborne kampanje jednako se odnosi prema svima. Pored Robija i Jasmine, voditelja, tu je Pero kao urednik i jos nekoliko vanjskih suradnika.
 
“Ovim putem” završava Pero službeni dio razgovora, “posebno bih zahvalio prijašnjoj Skupštini općine, a naročito gospodi Dodiću Miru, Borštneru Miru i Gulić Branku, koji su nam maksimalno izašli u susret i pomogli gdje god su mogli. U taj čas u prostoriju ulazi Jasmina, a mi koristimo priliku, Robi se okreće od aparata, ali nas je fotograf brz, ista je stvar i sa Perom. Bljesak fleša ispunjava prostoriju, a mi obećavamo da ćemo fotografiju donijeti na cenzuru! Obećanje, naravno, nismo izvrših, ali ljudi sa Radio Centra se sigurno neće ljutiti. I dok čitate svoj list, poručujemo vam da slušate vaš radio-Radio Centar!”
 
D. Dobrila
 
“Koristim ovu priliku da se još zahvalim na velikoj tehničkoj podršci i pomoći koju su nam pružali godinama: Radinović Štefu, Sujević Denisu, Bebek Mirku, Dagostin Brunu, Biškić Mariu, …
Želimo se zahvaliti i svima koji su bili dio ove priče i na bilo koji način doprinijeli ostvarenju naših ciljeva i vizije. Bez vašeg truda, stručnosti i podrške, ne bismo postigli ono što smo danas. Nadamo se nastavku kvalitetne suradnje i daljnjem razvoju naše zajedničke priče. Hvala vam još jednom na vašem doprinosu, vremenu i energiji.”
 
Petar Radolović

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email