NEWS

Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo proračun Općine Vižinada-Visinada

vizinada-opcina-t
21.12.2023. 11:42; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo proračun Općine Vižinada-Visinada

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj 14. prosinca jednoglasno je usvojen proračun Općine Vižinada za 2024. godinu.

Planiran je u ukupnom iznosu od 1.979.230,00 eura, koji u ovim izazovnim vremena jamči daljnji razvoj i kontinuitet u pružanju ekonomskih, komunalnih i društvenih usluga, omogućavajući jednakost i ravnopravnost svih skupina u društvu, a izrađen je na temelju dosadašnjeg poslovanja, programa rada općinskog načelnika i iskazanih potreba građana.

Proračun za 2024. godinu raspoređen je u 17 različitih programa, od kojih se najviše ističu programi javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu putem kojih se na obrazovanje planira utrošiti gotovo 520 tisuća eura, odnosno, 26 posto ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Upravo je obrazovanje i briga o djeci prioritet razvoja Općine Vižinada-Visinada te je zbog niza aktivnosti i projekata koji se financiraju iz općinskog proračuna, ali i zahvaljujući zajedništvu svih uključenih u razvoj, Općina Vižinada-Visinada zasluženo dobila prestižnu titulu Općina prijatelj djece. Između ostalog, planira se dogradnja dječjeg vrtića Vižinada za dodatnu jasličku skupinu, a za što se očekuju sredstva iz EU fondova.

Nastavljamo brojne komunalne aktivnosti, od asfaltiranja cesta i nogostupa, do uređenja javne rasvjete i dječjih igrališta. Prioritet će nam biti uređenje pješačke komunikacije i postizanje veće sigurnosti u prometu u naselju Vižinada kroz izgradnju dva nogostupa, ali i rješavanje pitanja oborinske odvodnje. Od ostalih komunalnih projekata ističemo projekt proširenja groblja Sv. Vital, te izgradnju i uređenje nerazvrstanih cesta u naseljima. Sljedeće godine planira se dovršenje postupka izmjena i dopuna prostornog plana uređenja u cilju omogućavanja daljnjeg razvoja, ali i zaštite prostora od pretjerane izgrađenosti.

Svakako će naglasak biti na projektima koji se tiču sportske infrastrukture, pa najavljujemo početak rekonstrukcije nogometnog igrališta Fabrika, rekonstrukciju školskog igrališta te izradu projektno-tehničke dokumentacije za sportsko rekreacijsku zonu Vižinada. U planu je konačno izraditi i projektnu dokumentaciju za novu zdravstvenu stanicu kao i nastavak obnove općinske zgrade koja se zbog njene veličine odvija u fazama.

Vijeće je donijelo i druge izmjene i dopune proračuna za 2023. godinu te niz odluka o porezima, pa će tako porez na kuće za odmor iznositi 4 eura po metru korisne površine objekta, a paušalni porez po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj iznosit će 50 eura po krevetu, odnosno jedinici. Važno je napomenuti kako porez na dohodak nije mijenjan te će zbog ukidanja prireza od 3 posto građani na području općine Vižinada od 1. siječnja imati viša primanja.

Izglasana je i o odluka o privremenoj zabrani radova za narednu godinu koja će biti ista kao i za 2023. Drugim riječima minimalna, što znači da će biti zabranjen samo rad pikamerima i to u periodu od 01. srpnja do 31. kolovoza 2023. godine.

 

Print Friendly, PDF & Email