Općina Vižinada: U planu rekonstrukcija vatrogasnog spremišta i uređenje poučne staze Prsten sv. Tome

vizinada
07.01.2021. 09:30; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Općina Vižinada: U planu rekonstrukcija vatrogasnog spremišta i uređenje poučne staze Prsten sv. Tome

Na 31.sjednici Općinskog vijeća Općine Vižinada održanoj pri kraju 2020. godine usvojen je Proračun Općine Vižinada za 2021. godinu planiran u ukupnom iznosu od 11,2 milijuna kuna, piše Glas Istre.

Kako je rečeno, ovaj proračun, u ovim izazovnim vremena, jamči daljnji razvoj i kontinuitet u pružanju ekonomskih, komunalnih i društvenih usluga, omogućavajući jednakost i ravnopravnost svih skupina u društvu, a izrađen je na temelju dosadašnjeg poslovanja, programa rada općinskog načelnika i iskazanih potreba građana, uvažavajući prijedloge i amandmane vijećnika Općinskog vijeća.

Proračun za 2021. godinu raspoređen je u 17 različitih programa, od kojih se najviše ističu programi javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu putem kojih se na obrazovanje i predškolski odgoj planira utrošiti čak 1,6 milijuna kuna ili 14 posto ukupnih proračunskih rashoda i izdataka. Upravo je obrazovanje i briga o djeci prioritet razvoja općine te je zbog niza aktivnosti i projekata koji se financiraju iz općinskog proračuna, ali i zahvaljujući zajedništvu svih uključenih u razvoj, Općina Vižinada zasluženo dobila prestižnu titulu Općina prijatelj djece.

I u vremenu krize nastavit će se brojne komunalne aktivnosti, od asfaltiranja i projekata odvodnje, do uređenja javne rasvjete i dječjih igrališta. Svakako će, rečeno je, naglasak biti na europskim projektima kao što je rekonstrukcija vatrogasnog spremišta i uređenje poučno-rekreativne staze Prsten sv. Tome. Od većih projekata izdvaja se projekt rekonstrukcije raskrižja županijskih cesta u naselju Vižinada kojim bi se, uz pomoć Županijske uprave za ceste Istarske županije, Ministarstva unutarnjih poslova i učešće Općine Vižinada, osigurala veća sigurnost u prometu.

U 2021. godini nastavlja se i s pripremom projektne dokumentacije za nove projekte koji će se prijaviti na nove natječaje za dobivanje bespovratnih sredstava, a temelj toga je i izrada Urbanističkog plana uređenja za naselje Vižinada kojim će se definirati razvoj sportsko-rekreacijske zone i mogućnost poticane stanogradnje čime će se dodatno potaknuti demografsku obnovu i omogućiti daljnji razvoj na području općine Vižinada.

Predloženim proračunom obuhvaćen je i amandman kluba vijećnika IDS.a za uređenje dječjeg igrališta u naselju Ferenci, dok je drugi amandman za uređenje nogometnog igrališta Fabrika odbijen iz razloga jer se projekt planira financirati iz EU i drugih fondova te će se po odobrenju sredstava planirati u proračunu, dok su za sljedeću godinu već planirana sredstva za zamjenu reflektora novim LED reflektorima. Treći amandman se odnosio na veću potporu Turističkoj zajednici te je djelomično usvojen, u svrhu realizacije dodatnih sadržaja za boravak gostiju u Vižinadi.

Proračun je usvojen sa sedam glasova za vijećnika SDP-a i kandidacijske liste grupe birača, dok su vijećnici IDS-a bili protiv.

Vijeće je usvojilo i druge odluke na dnevnom redu kao što su odobravanje natječaja za dodjelu tri dodatne stipendije studentima, produljenje važenja strategije razvoja, odluku o zabrani izvođenja radova pikamiranja tijekom turističke sezone u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza, odluku o prodaji nekretnina po provedenom javnom natječaju i druge.

Print Friendly, PDF & Email