NEWS
Ljekarna

Održana sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije

IMG_7186
06.07.2016. 21:54; ; Početna / Politika / Održana sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije

Sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije održana je danas, u arboretumu Histria aromatica, a kojoj su, na čelu s istarskim županom Valterom Flegom, prisustvovali predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Danijela Križman Pavlović, direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević i ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban.

Na dnevnom redu bile su točke: Obrazovanje za konkurentnije gospodarstvo, HGK indeks gospodarske snage po županijama te predstavljanje projekta Histria aromatica.

Vezano za prvu točku sjednice, Savjet je detektirao problem prisutan na tržištu rada, a odnosi se na nedostatak radne snage za proizvodna zanimanja. Nakon rasprave, zajednički zaključak svih članova bio je kako je dosadašnji sustav srednjoškolskog, posebice strukovnog obrazovanja neodrživ te ga je potrebno hitno mijenjati. Savjet je složan da je nužno apelirati na nadležna ministarstva kako je prijeko potrebno krenuti s nužnim reformama ili donijeti odluku da se određene ingerencije po tom pitanju prepuste nižim razinama vlasti. Istarska županija nedavno je izradila i dokument „Razvoj ljudskih potencijala do 2020.“, koji predstavlja definiranje politike razvoja ljudskih potencijala Istre.

Govoreći o toj temi, župan Flego smatra kako je jedan od temelja razvoja konkurentnosti ljudskih resursa svakako kvaliteta formalnog obrazovnog sustava te kako je u razvijenim zemljama povezanost višeg stupnja obrazovanja i gospodarskog rasta velika.

„Obrazovni sustav treba puno jače povezati s potrebama tržišta rada i izmijeniti ga iz sustava vođenog ponudom u sustav vođen potražnjom. Samo takav sustav stvorit će skupine poslova koji će proizvoditi i pružati konkurentne proizvode i usluge“, naglasio je istarski župan. Također, istaknuo je kako će ispitati sve postojeće mogućnosti da se proizvodna infrastruktura Županije dodatno iskoristi u obrazovne svrhe kroz suradnju s privatnim sektorom.

Članovi Savjeta osvrnuli su se i na HGK indeks gospodarske snage po županijama prema kojem je Istarska županija druga, nakon Grada Zagreba, s indeksom 127,2 što je iznad prosjeka Hrvatske.

Župan Flego je izrazio veliko zadovoljstvo tim podatkom dodavši kako Istra zna da može i želi imati još bolje i uspješnije rezultate.

„Za to su nužne cjelovite reforme države, reforme koje će s jedne strane pomoći smanjenju drastičnog jaza među pojedinim hrvatskim regijama, a koje će s druge strane, nama razvijenijima omogućiti dodatni napredak i razvojni zamah od čega će, u konačnici, cijela država imati višestruke koristi“, istaknuo je istarski župan dodavši kako uspješne regije poput Istre, koje najbolje poznaju svoje potrebe i potencijale, mogu biti nositelji gospodarskog razvoja zemlje, samo ako im se to omogući.

Na samom kraju, članovima Savjeta prezentaciju o Histriji aromatici održao je idejni začetnik projekta i vlasnik tvrtke Bioaromatica, predstavivši je kao unikatni, proizvodno-edukacijski, agro-turistički centar koji objedinjava put od “sjemena do robne marke”, nakon čega je upriličen obilazak arboretuma.

 

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email