I drugog dana obranjena ladonja u Vabrigi

06.07.2016. 22:05; ; Početna / Politika / I drugog dana obranjena ladonja u Vabrigi
GO03269107

Stogodišnju ladonju smještenu u središtu Vabrige, koju je općinska uprava odlučila srušiti zbog gradnje kružnog toka, i drugog su dana zaredom obranili mještani koji su se oko 9 ujutro okupili oko samog stabla.

Kao i dan ranije, u jutarnjim satima do stare ladonje su stigli komunalni djelatnici koje je angažirala Općina Tar-Vabriga kako bi prepilili duge grane okrugle krošnje, a zatim i samo deblo. Međutim u njihovoj su ih namjeri spriječili mještani kojih se ovoga puta okupilo više nego dan ranije, oko dvadeset, s jasnom željom da ne dopuste rušenje starog koprivića. Ti mještani kažu da bi prosvjednika bilo još i više, ali u jeku je puna turistička sezona, pa su mnogi na svojim radnim mjestima. Na teren je izašao općinski komunalni redar, direktor općinske komunalne tvrtke Momperlon, te djelatnici porečke građevinske tvrtke Đusto (s velikom kamion-dizalicom) koje su angažirali kao podizvođače, međutim, uzalud.

Kako je bilo i najavljeno općinska je uprava, s ciljem da spriječe prosvjednike, ovoga puta pozvala policijske službenike koji su se pojavili na samom mjestu prosvjeda, ali nisu intervenirali. Štoviše, od općinske su uprave zatražili da odgode radove odnosno da u narednih osam dana ne provode radove uklanjanja stabla, a tom će razdoblju općinska uprava policiji dostaviti svu dokumentaciju vezanu za planirane radove, a zatim će Policijska uprava istarska utvrditi je li potrebna asistencija policije odnosno fizičko uklanjanje protivnika rušenja stabla.

Prosvjednici su od strane policije obaviješteni da općinska uprava u idućih tjedan dana nema pravo samovoljno uklanjati stablo. Okupljeni mještani dotle razmišljaju o pravnim mogućnostima, ali se spremaju i na potpisivanje peticije protiv uklanjanja stabla. Potpisivat će je samo mještani Vabrige i to ispod same ladonje, a potpis je već odlučila dati najstarija mještanka 103-godišnja Marija Bibulić.

– Najvažnija mi je prije svega sigurnost prometa, pa funkcionalnost, kaže općinski načelnik Nivio Stojnić dodajući da su se općinska naselja u posljednjih 20 godina proširila, a tako i promet u naseljima, a za novi kružnjak imaju suglasnost prometne policije. Ističe također da će se opterećenost ovog raskrižja u središtu Vabrige dodatno povećati nakon što se ta prometnica spoji s novim rotorom kod Laruna iz kojeg će stizati vozila iz pravca Poreča. “Ladonja se nalazi u samom trupu ceste ove opasne kružere i ne dopušta da se cesta proširi, a radijus kružnog toka mora biti prema zakonskim normama. Najzadovoljniji bih bio da smo mogli presaditi ladonju, međutim, to nije bilo moguće, pa planiramo usred novog kružnog toka posaditi novu ladonju”, kaže načelnik Stojnić dodajući da je i on ponekad sentimentalan, ali da se u konačnici mora odlučiti na rješenja koja donose razvoj. Smatra da postojećoj ladonji pripada važno mjesto u pisanoj povijesti ovog mjesta koje broji 433 stanovnika, ali da treba prije svega misliti na napredak i budućnost naselja.

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email