NEWS

Održan završni sastanak Lokalnog odbora u okviru projekta ConsumeLess Plus

2022-09-16_13h56_18
16.09.2022. 13:56; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Održan završni sastanak Lokalnog odbora u okviru projekta ConsumeLess Plus

Dana 13. rujna 2022. održan je završni sastanak projekta ConsumeLess Plus Lokalnog odbora kojeg čine predstavnici Instituta, predstavnici Upravnog odjela za turizam Istarske županije koji je pridruženi partner u projektu te predstavnici Grada Novigrada, Grada Poreča, Grada Rovinja, Grada Labina, Turističke zajednice grada Pule i Turističke zajednice središnje Istre. Zadatak Lokalnog odbor projekta bio je da koordinira aktivnostima na području Istarske županije i pruža podršku objektima i pružateljima turističkih usluga koji žele dobiti ConsumelessMed oznaku, da dodjeli oznaku objektima te prati njihovu primjenu i promovira oznaku na lokalnoj razini te objekte kojima je oznaka dodijeljena. ConsumelessMed oznaka namijenjena je hotelima i privatnim iznajmljivačima, kampovima, kafićima i restoranima, trgovinama hranom i rukotvorinama te odmaralištima na plaži (beach resorts).

Naime, projekt „ConsumeLess Plus – A model 4 resilient destinations toward tourism recovery: Less is more“ sufinanciran je u okviru programa Interreg MED, a započeo je 1. 6. 2021. i trajao do 30. 6. ove godine. Zadatak projekta bio je povećati atraktivnost i konkurentnost odredišta poticanjem i promoviranjem mjera kojima je cilj očuvati ekosustav područja. Svrha projekta bila je poticati smanjenje potrošnje vode i energije, odgovorno zbrinjavanje otpada, minimiziranje emisija štetnih plinova i zagađenja radi dobrobiti lokalnog stanovništva i posjetitelja te doprinijeti oporavku turizma nakon pandemije COVID-19. Implementacijom projekta željelo se potaknuti pružatelje turističkih usluga i njihovih korisnika na održivo gospodarenje energijom i vodom te na smanjenje proizvodnje otpada i korištenje plastike. Također, cilj projekta je bio senzibilizirati javnost i turiste o provedenim aktivnostima te isticanjem pozitivnih primjera.

U okviru projekta izrađen je Akcijski plan za Istarsku županiju s naglaskom na uključene destinacije, Novigrad, Poreč, Rovinj, Pulu, Labin i središnju Istru. Izrađeni su svi potrebni komunikacijski i promotivni materijali te je projekt prezentiran na različitim sveučilištima, međunarodnim i znanstvenim konferencijama, sajmovima i događanjima. Od 14. – 31. ožujka bio je otvoren Javni poziv za sve zainteresirane za dobivanje ConsumelessMed oznake. Tijekom trajanja projekta snimljeno je 6 videozapisa za svaku ConsumelessMed destinaciju: Novigrad, Poreč, Rovinj, Pulu, Labin i središnju Istru, a koje je moguće pogledati na ConsumelessMed Youtube kanalu, ConsumeLessMed platformi  i CONSUMLESS PLUS IPTPO Facebook stranici.

Do kraja projekta ConsumelessMed oznaku dobio je sveukupno 21 objekt: 10 hotela, 10 privatnih smještaja te jedna marina. ConsumelessMed oznaka dodijeljena je sljedećim hotelima: „Valamar Diamant Hotel & Residence“, „Valamar Riviera Hotel & Residence“, „Isabella Valamar Collection Island Resort“, „Valamar Parentino Hotel“, „Valamar Marea Suites“, „Valamar Tamaris Resort“, „Valamar Sanfior Hotel & Casa“, „Valamar Bellevue Resort“, „Girandella Valamar Resort“ te „Marina & Hotel Nautica Novigrad“. Od privatnih smještaja oznaku su dobili: „Casa Saina“ i „B&B Sea Joy“ u Rovinju, „PulaGo Apartment“, „Home & Apartments Sabina“ te „Vintage Garden Apartment“ u Puli, „Apartmani Finida“ u Poreču, „Dvor strica Grge“ u Kašteliru, „Casa Rupeni“ u Baderni, „Trnoružica d.o.o.“ u Lupoglavu te „Villa Lipa Draga“ u Kringi. Uz to, ConsumelessMed oznaka dodijeljena je i marini „Tehnomont d.d. – Marina Veruda“.  Također, sa svim prethodno navedenim objektima potpisan je Dobrovoljni sporazum kojim se sudionici obavezuju provoditi mjere koje su u skladu s načelima projekta kao što su smanjenje proizvodnje otpada, potrošnje vode i energije.

Na sastanku su bile prisutne predstavnice Instituta, dr. sc. Kristina Brščić, Katarina Lovrečić, Joelle Živolić i Rosela Kružić, predstavnici pridruženog partnera na projektu – Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nina Kukurin i Davor Dobrila te predstavnici uključenih destinacija, Sara Pavlica (Turistička zajednica Grada Poreča), Gordana Lalić (Poreč), Vanja Gorički Milčinović (Novigrad), Corinne Pozzecco (Novigrad), Sanja Cinkopan Korotaj (Turistička zajednica grada Pule) i Alek Dragojević (Labin). Također, sudionici Lokalnog odbora razgovarali su o mogućim novim projektima i modelima buduće suradnje kako bi se nastavio razvoj održivog turizma u destinacijama. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo ostvarenim rezultatima te pohvalili suradnju svih uključenih dionika.

Važno je istaknuti da ukoliko postoje novi poslovni subjekti zainteresirani za uključivanje u  ConsumelessMed oznaku mogu se javiti na e-mail adresu [email protected], a Institut će u suradnji s Lokalnim odborom organizirati evaluaciju objekta i provesti ostale aktivnosti vezano uz dobivanje ConsumeLessMed oznake.

 

Print Friendly, PDF & Email